x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Economiei înfiinţează Institutul energetic naţional

Ministerul Economiei înfiinţează Institutul energetic naţional

30 Mar 2010   •   00:00

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a reluat procesul început în 2008 de transformare a Icemenerg Bucureşti, filială a Translectrica (TEL), în primul institut de cercetare în energie din România.



Institutul va avea un capital social de 1,08 milioane de lei, pe care îl va prelua de la filiala Transelectrica cu acelaşi nume, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern privind înfiinţarea Institutului naţional de cercetare-dezvoltare pentru energie Icemenerg, elaborat de minister.

De asemenea, institutul va prelua şi personalul filialei Transelectrica, precum şi creanţe de 5,3 milioane de lei. Icemenerg va avea un patrimoniu de 18,67 milioane de lei.

În nota de fundamentare a hotărârii prezentate de Ministerul Economiei se precizează că, "în cazul transformării în institut naţional de cercetare-dezvoltare, rămâne în continuare posibilitatea valorificării prin vânzare a activelor neutilizate", cu referire la terenurile societăţii.

"Actualul statut, de societate comercială în care acţionar este statul român prin Transelectrica, complică în fapt procedurile de lucru", menţionează sursa citată.
Icemenerg va putea elabora studii de politici energetice pentru Ministerul Economiei, în contextul "manifestării unor presiuni fără precedent asupra sectorului energetic, precum schimbările climatice, scumpirea petrolului, protecţia mediului înconjurător".

Icemenerg a avut anul trecut o cifră de afaceri de 9,3 milioane de lei şi un profit net de 1,16 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: energie