Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat la Oradea că judeţul Bihor este al doilea din ţară, după Maramureş, în clasamentul sumelor alocate pentru investiţii la lucrările hidrotehnice, în valoare de 53 de milioane de lei pentru anul 2019. „Sigur că şi Bazinul hidrografic pe care îl are judeţul Bihor este unul care necesită investiţii serioase în continuare pe lucrări începute. Şi pentru ca lucrurile să fie corecte la nivel naţional, înainte de alocarea sumelor noi am stabilit câteva criterii pe baza cărora am alocat finanţările. Unu: punerea în siguranţă a vieţii cetăţenilor. Doi: finalizarea şantierelor începute, unele istorice şi alocarea sumelor în ordine crescătoare pentru finalizarea lor, începând cu cele care au avut nevoie de sume mai mici pentru încheierea investiţiilor”, a declarat ministrul Ioan Deneş.
Ce bani se duc la Bihor
Potrivit acestuia, în anul 2019, judeţul Bihor are alocată o sumă totală pentru investiţii ape şi păduri de 53 de milioane de lei. Din care în domeniul gospodăririi apelor este prevăzută suma de 43,5 milioane lei, iar pentru păduri 9,5 milioane lei, din care, prin ROMSILVA, cinci milioane pentru regenerare păduri, 2,5 milioane de lei pentru drumuri forestiere, iar, prin Gărzile forestiere, 2,5 milioane de lei. Ministrul a menţionat şase lucrări majore din care cinci vor fi finalizate în cursul anului 2019, precum şi zece puncte critice prioritizate la nivel naţional, de genul breşe, eroziune de mal etc, dar care sunt problematice în cazul viiturilor. Ministrul Ioan Deneş a amintit şi amenajarea Barajului Leşu, ale cărui lucrări de reabilitare au fost demarate în anul 2018, în valoare totală de 37,2 milioane de lei, prin POIM, având alocate 10 milioane de lei pentru acest an, urmând ca lucrările să se finalizeze în 36 de luni.
150 de proiecte finalizate anul acesta
„Guvernul României, susţinut de PSD-ALDE în parlament, a promis, prin vocea premierului Viorica Dăncilă, că anul 2019 va fi anul investiţiilor în România. La Ministerul Apelor şi Pădurilor în anul 2019, bugetul alocat pentru investiţii în ape şi păduri este de peste 700 de milioane de lei. Din care peste 500 de milioane de lei este suma alocată pentru investiţii în lucrări hidrotehnice. Este cea mai mare sumă pe care ministerul o are prinsă în buget pe investiţii din ultimii zece ani”, a declarat Ioan Deneş. Pentru a argumenta această afirmaţie, ministrul a afirmat că, în anul 2017, la nivel naţional au fost recepţionate 37 de lucrări hidrotehnice, în 2018 au fost 96 de lucrări finalizate, iar în 2019 - prin finanţarea alocată se vor finaliza 150 de lucrări hidrotehnice în ţară. Anterior, ministrul Deneş a menţionat că o parte însemnată din aceste fonduri investite de Guvern vor fi alocate pentru regularizarea cursurilor de apă din ţară ce au fost identificate de către specialiştii din minister cu potenţial ridicat să producă inundaţii. „La începutul anului am avut o discuţie cu premierul (Viorica Dăncilă, n.r.) din care a rezultat că trebuie să facem o suprapunere a hărţilor hidro-meteo peste zonele mai sensibile din ţară în care ar putea să apară, în urma posibilelor căderi de precipitaţii mai consistente, inundaţii. Am constatat că avem la nivel naţional o serie de puncte critice. Câteva sute de puncte critice. Aceste puncte critice sunt breşe, colmatări, alte lucrări hidrotehnice afectate de-a lungul anilor de apele tumultoase. Atunci, în urma analizei făcute cu specialişti din cadrul Direcţiei Apelor Naţionale, am decis ca, în acest an, toate aceste puncte critice să fie finanţate şi rezolvate, tocmai pentru a diminua eventualele pagube care le-ar putea produce, într-o situaţie ca cea de anul trecut, în diverse zone, apele”, a spus ministrul.