x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Misterul energiei electrice de la combinatul Alro Slatina

Misterul energiei electrice de la combinatul Alro Slatina

27 Aug 2010   •   00:00

Contractele de hidro ieftină ale Alro au generat valuri de discuţii şi tone de cerneală în privinţa "băieţilor deştepţi". De când a venit criza, o altă dilemă a apărut: unde este diferenţa de energie electrică a Alro şi dacă aceasta subvenţionează indirect construcţia unui alt combinat al ruşilor în China?

Potrivit informaţiilor oficiale prezentate de Alro, compania a închis în 2008 o hală de producţie, iar din cauza comenzilor în scădere combinatul a lucrat la o capacitate de 75% atât în 2009, cât şi în 2010. "Alro a lucrat şi anul trecut la 75% din capacitate, după închiderea unei hale de producţie în 2008. Ca urmare a reducerii producţiei, Alro utilizează acum 3 TWh electricitate pentru producerea aluminiului", anunţa compania într-un comunicat din data de 2 aprilie 2010. Jucătorii din piaţa de electricitate se întreabă ce face Alro cu sfertul de energie din contracte care nu e folosit şi au existat speculaţii că societatea revinde electricitatea pe OPCOM sau o exportă. Dar acestea sunt contrazise de companie.

Aceeaşi formulare, dar mai alambicată, se regăseşte şi într-un comunicat oficial al combinatului. "Alro utilizează întreaga cantitate de electricitate strict în procesul de producţie şi în activitatea curentă a grupului în România", se arată în anunţul din aprilie. Pe de altă parte, specialişti din Transelectrica au declarat că transportatorul naţional de energie nu ne poate spune câtă energie transportă pentru grupul metalurgic, deoarece electricitatea vine la comun cu tot ce consumă oraşul Slatina sau alte societăţi din zonă. În schimb, surse din Hidroelectrica ne-au declarat că societatea furnizează la maximum cei 3 TWh pe an pentru care are contract cu grupul metalurgic. "Hidroelectrica nu rămâne cu 25% energie din contractele cu Alro, nu-l exportă şi nici în consumul casnic nu e inclus", ne-au spus sursele.

Acestea au indicat că pentru diferenţa de energie, de aproape 1 TWh, este posibil ca Alro să fi renunţat la o serie de contracte de energie termo, de la complexurile energetice din Oltenia, contracte încheiate pe piaţa liberă. Solicitarea de informaţii adresată Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a rămas fără răspuns.

Hidroelectrica a majorat cu 25% preţul energiei electrice livrate către Alro la începutul acestui an, printr-o formulă care să ţină seama de preţul tonei de aluminiu de pe bursa de metale de la Londra. "Revânzarea energiei din surse hidro este interzisă sub sancţiunea rezilierii contractului", potrivit Hidroelectrica. Alro a înregistrat un profit net de 29 de milioane de lei în prima jumătate a acestui an, faţă de 35 de milioane de lei în primul semestru din 2009. Până la 1 iulie 2009, Alro a cumpărat energie hidro sub preţul de producţie pe baza unui contract vechi, declara anul trecut Mihai David, directorul Hidroelectrica. Grupul Vimetco, acţionarul majoritar al Alro, anunţa în 2006 că vrea să dubleze capacitatea din România, la 500.000 de tone. În 2008, oficialii companiei deţinute de oligarhul rus Vitaliy Machitski se răzgândeau şi anunţau că vor dezvolta o fabrică de aluminiu în China, finanţată parţial din profiturile Alro.

Recent, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat un împrumut sindicalizat de refinanţare de 180 de milioane de dolari către Alro. Din această sumă, BERD acordă 75 de milioane de dolari, iar diferenţa de 105 milioane de dolari este acordată de un grup de bănci comerciale.

×
Subiecte în articol: economic