x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Modificări importante ale regimului de taxe și impozite în Uniunea Europeană

Modificări importante ale regimului de taxe și impozite în Uniunea Europeană

05 Mar 2020   •   15:54
Modificări importante ale regimului de taxe și impozite în Uniunea Europeană
Sursa foto: pixabay.com

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a anunțat modificări importante ale regimului de taxe și impozite în UE.

Prima schimbare anunțată de executivul european este revizuirea radicală a taxării din energie, cu scopul de a descuraja utilizarea combustibililor fosili (motorină, benzină), conform G4media.ro, citat de Antena 3

Va fi introdus și un prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal. Măsura este de impact pentru țara noastră, care are una dintre cele mai mici cote de impozitare aplicate companiilor, conform sursei citate. Se schimbă mecanismul de taxare și pentru importurile din afara UE, bazat pe componenta de mediu a produselor importate: taxele vor fi mai mari sau mai mici în funcție de emisiile de carbon emise la producerea respectivelor bunuri. Va fi instituită o ”barieră de carbon”, care să nu afecteze producția internă europeană, care trebuie să plătească prețul tranziției spre o economie verde.

 

Gentiloni a mai anunțat o modificare majoră: UE va impune taxarea companiilor digitale în țara în care sunt obținute veniturile – o lovitură pentru giganții americani GAFA (Google, Amazon, Facebook și Apple) care de obicei plătesc taxe în paradisuri fiscale sau țări cu fiscalitate extrem de redusă, precum Irlanda și Luxemburg.

×
Subiecte în articol: uniunea europeana taxe impozite