x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Morgan Stanley va evalua opţiunile Romtelecom, între listare şi fuziune

Morgan Stanley va evalua opţiunile Romtelecom, între listare şi fuziune

de Alexandru Radescu    |    09 Sep 2011   •   13:25

Morgan Stanley este banca de investitii aleasa pentru evaluarea beneficiilor procesului propus de fuziune Romtelecom-Cosmote si listare la bursa fata de celelalte optiuni posibile, a anuntat azi Romtelecom. Morgan Stanley trebuie sa realizeze pana in decembrie studiul privind optiunile actionarilor operatorul telecom.

Selectia s-a realizat pe baza acordului dintre actionarii Romtelecom, OTE si Ministerul Comunicatiilor, din 1 iulie 2011, de a angaja consultanti pentru procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor (fie fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a Romtelecom la bursa sau orice alte optiuni posibile). Aceasta banca va incepe negocierea contractului aferent cu Romtelecom.

La inceputul lunii august, Romtelecom a anuntat selectarea casei de avocatura Stoica&Asociatii pentru a furniza consultanta in ceea ce priveste optiunile actionarilor in procesul de listare la bursa a companiei de telefonie fixa din grupul elen OTE. Firma de avocatura “va actiona ca un consultant independent, care va proteja interesele ambilor actionari si va lucra impreuna cu banca de investitii'. Stoica&Asociatii a fost aleasa dintre firmele de avocatura care au deja un contract cadru pentru servicii de consultanta legala cu Romtelecom.

Romtelecom va suporta costurile unei expertize juridice, economice si tehnice furnizate de experti care vor fi angajati de Ministerul Comunicatiilor pentru a asista statul in procesul de evaluare, cu un buget maxim de 200.000 de euro.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% din capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni in schimbul a 675 milioane de dolari.

Cosmote Romania este controlat de Romtelecom – 30% din actiuni si Cosmote Group – 70% din titluri. Anterior, Romtelecom detinea integral fostul Cosmorom. In mai 2005, Romtelecom a incheiat un acord privind transferul unui pachet de 70% din actiunile Cosmorom catre Cosmote Group, divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 120 milioane de euro.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret. Cu acea ocazie, ministrul a anuntat ca statul roman doreste sa obtina un miliard de euro pe actiunile Romtelecom.

Veniturile Romtelecom au scazut in trimestrul doi cu 7,1%, la 166,1 milioane euro, reflectand declinul cu 14% a afacerilor pe servicii de voce, afectate de reducerea numarului clientilor si a venitului mediu pe utilizator, insa profitul EBITDA al companiei a urcat cu 19,7%, la 29,2 milioane euro.

Operatorul a inregistrat un avans de 23,1% pe internet broadband, la 1,084 milioane de utilizatori. Pe serviciile de televiziune (DTH, IPTV, cablu), baza de utilizatori a companiei a crescut cu aproape 31%, la 1,222 milioane.

×