Fermele eoliene erodeaza puternic in acest an profitul Hidroelectrica, din moment ce apa din lacurile de acumulare este folosita pentru reechilibrarea sistemului energetic national atunci cand nu bate vantul dar trebuie livrat curent electric pentru a acoperi consumul.
Directorii investiti de Ion Ariton, ministrul Economiei, pe la diverse companii din portofoliul institutiei nu mai sunt in stare sa faca profit nici macar la Hidroelectrica, cea mai valoroasa companie a statului.
“In lunile martie sI aprilie, Dispecerul energetic national a folosit foarta multa apa pentru echilibrarea sistemului. Daca ar fi sa le dau o nota, ar fi 5,5-6', a declarat Tudor Serban, consilier al ministrului Ion Ariton intr-o conferinta.
Serban l-a apostrofat la acelasi eveniment pe Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica pentru profitul mic bugetat pentru acest an. Potrivit proiectului de venituri sI cheltuieli, in acest an Hidroelectrica estimeaza un profit de 85 de milioane de lei (22 milioane de euro), fata de 390 milioane de lei profitul brut cu care Hidroelectrica, una din cele mai valoroase detinute de statul roman, a incheiat anul trecut. “Va fi o performanta sa facem sI cei 85 de milioane de lei profit', s-a scuzat Trihenea.
Serban a spus ca premierul Emil Boc va fi suparat daca Hidroelectrica nu va avea un profit mare, deoarece au fost planificate plati de salarii din profitul unor mari societati de stat.
“Din profitul unor companii ca Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz s-au planificat plati de salarii. Premierul Boc va fi suparat daca Hidroelectrica nu va avea un profit mare, iar la rectificarea bugetara s-ar putea sa li se spuna ?ma baieti, ce faceti??', a afirmat Serban.
Afirmatiile vin in contextul in care Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea declara in 12 aprilie ca Hidroelectrica a pierdut 800 de milioane de lei din profit in 2009 ca urmare a contractelor bilaterale semnate de companie cu “baietii destepti'. Mai mult, chiar presedintele Traian Basescu numea acum doua saptamani conducatorii marilor companii de stat drept “baronii economiei romanesti' sI ii critica pentru ca nu aduc profituri mari societatilor sI regiilor de stat.
Trihenea a incurcat de cateva ori cifrele, ametind cele 390 de milioane cand in lei, cand cu euro sI a bajbait o scuza ca in acest an hidraulicitatea este diferita cu 40% fata de 2010. Dar tot din datele oferite de el, compania si-a propus sa realizeze 15,5 TWh, fata de 19,5 TWh, realizati anul trecut.
Serban a spus ca din punct de vedere tehnic cei de la Dispeceratul Energetic, aflat la Transelectrica, nu au gresit nimic deoarece tinta lor este mentinerea stabilitatii sistemului astfel incat sa nu cada, insa e o problema cand se consuma rezervele potentiale sI se mananca profitul anumitor societati.
Ba mai mult, asta se intampla acum cand in Romania exista instalati doar 500 MW in energie eoliana, insa in 2015 Transelectrica estimeaza intrarea in functiunea a 3.000 MW. Potrivit lui Valeriu Binig, de la Delloitte, exista contracte pentru 6.431 MW eolieni plus acord de racordare la reteaua de transport pentru alti circa 5.000 MW.
In acest context, Hidroelectrica vrea sa realizeze pana in 2019 o centrala pe pompaj la Tarnita, care sa produca energie in timpul varfurilor de consum sI sa preia noaptea sI la sfarsit de saptamana surplusul produs de reactoarele nucleare. Acesta este un proiect initial la inceputul anilor '80 sI este complementar realizarii celor 4 reactoare pe platforma de la Cernavoda. Centrala va avea patru grupuri de 250 MW iar realizarea ei va costa 1,028 miliarde de euro. Hidroelectrica va pastra 51% din compania ce o va realiza sI mai mult de 10 companii energetice internationale si-au manifestat intentia de a participa. Potrivit unor surse oficiale doua sunt Verbund (Austria) sI MVM (Ungaria). Ministerul Economiei estimeaza ca va semna contractul de executie a in partea a doua a anului 2012, iar punerea partiala in functiune a hidrocentralei va avea loc in semestrul al doilea al anului 2017. In 2019 unitatea este preconizata sa functioneze la capacitatea maxima, respectiv 1.000 MW, situatie in cate va produce 1,65 TWh de electricitate anual.
Serban a mai spus ca in urma negocierilor cu FMI, statul va vinde pe bursa 15% din actiunile Hidroelectrica, probabil in 2012.