x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizia care nemulțumește consumatorii. Motivul pentru care noile capace sunt prinse de sticlele de plastic

Decizia care nemulțumește consumatorii. Motivul pentru care noile capace sunt prinse de sticlele de plastic

de Redacția Jurnalul    |    03 Iun 2024   •   18:45
Decizia care nemulțumește consumatorii. Motivul pentru care noile capace sunt prinse de sticlele de plastic

Atașarea capacelor de sticlele de plastic nemulțumește consumatorii.

Noile reguli UE impun anumite schimbări în producerea sticlelor de plastic. Printre acestea se află și prinderea capacelor de sticle după ce sunt desfăcute, potrivit Euronews. Asfel că în locul capacelor care se scoteau complet, acum există două benzi de plastic pentru a le menține atașate de sticle. 

„Această schimbare mică are potențialul unui impact mare. Asigură reciclarea de către consumatori, fără să fie lăsate în urmă capacele”, spune Agnese Filippi, manager Coca-Cola din Irlanda. 

Multe companii au adoptat acest sistem dar unele au fost reticente anterior. Decizia a fost anunțată de UE în 2018. Atunci, multe societăți au susținut că regula va duce la o creștere a cantității de plastic și la costuri mai mari pentru producători. 

În cele din urmă, aceștia au reușit să introducă schimbarea dar consumatorii sunt nemulțumiți deoarece îngreunează consumul direct din sticlă. 

Regula se aplică pentru toate sticlele de plasic sub 3 litri vândute în UE iar cele care nu au capacele atașate sunt interzise. Specialiștii spun că vechile capace reprezentau unele dintre cele mai mari deșeuri de pe plaje. 

În prezent, cantități uriașe de plastic ajung în mări și oceane. Experții estimează că producția și incinerarea plasticului a dus la peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră, ajunse în atmosferă în 2019. 

Beneficiile capacului atașat de sticla de plastic

Noile capace atașate de sticlele de plastic împiedică pierderea lor înainte ca sticla să fie reciclată. 

Totodată, noile capace atașate pot convinge consumatorii să folosească de mai multe ori aceeași sticlă, ceea ce ar duce la scăderea consumului de plastic. 

Fiecare țară UE poate alege ce design să aleagă, atâta timp cât „capacul rămâne atașat sticlei pe durata timpului de utilizare”. 

Alte decizii UE referitoare la materiale plastice

UE interzice mai multe produse din plastic, printre  care ambalajele pentru legume și fructe proaspete și produsele mici de igienă din hoteluri, potrivit useit.ro.

 

×
Subiecte în articol: consumatori sticle plastic capace