x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertismentul lui Mugur Isărescu: „Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe”

Avertismentul lui Mugur Isărescu: „Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe”

de Vali Deaconescu    |    19 Ian 2023   •   13:36
Avertismentul lui Mugur Isărescu: „Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe”
Sursa foto: Lucian Alecu

Mugur Isărescu a atenționat că, contrar concepției generale, ”stabilitatea prețurilor nu asigură - aproape deloc - automat evitarea crizelor sistemice”.

Mugur Isărescu a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre stabilizarea prețurilor din România, dar și despre creditele pe care băncile le acordă.
Indicatorii de risc ai sistemului bancar românesc, printre care rata fondurilor proprii, rata creditelor neperformante sau gadul de acoperire cu provizioane, se prezintă mult mai bine decât media europeană, a declarat joi guvernatorul BNR Mugur Isărescu Isărescu a participat la lansarea Raportului asupra stabilității financiare.

Un argument în favoarea poziției României este faptul că nu au fost utilizate fonduri publice pentru salvarea băncilor. Rezolvarea problemelor creditelor neperformante în România a fost o evoluție pozitivă, a mai spus Mugur Isărescu, adăugând că ”stăm acum chiar mai bine decât media europeană”. Pe de altă parte, Isărescu a evidențiat gradul scăzut de intemediere financiară din România, categorie la care România se află pe ultima poziție din UE.

„Intermedierea financiară - cea mai scăzută din Europa. Ceilalți ar putea să spună așa: intermediere scăzută, credite puține, riscuri puține, ce vă doare domnule guvernator? E mai bine, nu? Dacă nu dai credite, nu ai risc, stăm liniștiți. Nu e chiar așa. Hai să discutăm serios pe tema asta, de ce e așa, chiar suntem ultimii din Europa. Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani, întreprinderile românești nu au nevoie de credit bancar? Poate că nu au nevoie, au alte surse de finanțare. Dacă le au, care sunt? E mai brează România din punct de vedere al situației de la nivelul întreprinderilor. Suntem până și sub Bulgaria” a atenționat Mugur Isărescu, care subliniază că aici deschide subiectul, nu-l închide, dezvăluind că a avut o discuție în acest sens și cu Banca Mondială, despre cum trăiește sistemul privat din România fără credit bancar.

„O explicație este că o bună parte din economie se finanțează direct din exterior” a explicat Mugur Isărescu. ”Hai să privim cu atenție cifrele: datoria externă a României. Datoria privată este foarte mare. O parte din datoria privată este rezultată din faptul că mulți nu se împrumută din interior, iar în statistică cele din exterior apar în datoria externă. Poate e o explicație. Mă opresc aici că nu îndrăznesc să spun mai multe, suntem în faza în care palpăm lucrurile... unele fiind evidente” a continuat Mugur Isărescu, adresând o întrebare grea: ”Cum trăiesc?”. 

„Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Adică dă niște bani cuiva care știe de la început că nu are cum să-i dea înapoi”, a spus Mugur Isărescu.

Conform lui Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de stabilitate financiară din BNR, contextul macro-financiar local este afectat de un nivel ridicat al incertitudinii globale și de tensionarea echilibrelor economice pe plan intern. Astfel, un risc economic sever este indus de contextul crizei energetice și al războiului din Ucraina. Un risc sistemic ridicat este deteriorarea echilibrelor macroeconomicee interne, inclusiv ca urmare a evoluțiilor geopolitice. Un alt risc ridicat îl reprezintă înârzierea reformelor și a absorbției fondurilor europene, în special prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În ultimul rând, un risc sistemic moderat îl reprezintă riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental. Alte vulnerabilități structurale la adresaa satbilității finacniar bancare sunt disciplina scăzută la plată în economie și vulnerabilitățile din bilanțul firmelor, alături de problema demografică și de schimbările climatice.

Mugur Isărescu, despre creditele românilor: O să spuneți că iar ține guvernatorul cu băncile

×
Subiecte în articol: Mugur Isărescu credit