x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mugur Isărescu: Economia îşi va reveni

Mugur Isărescu: Economia îşi va reveni

de Daniela Ivan    |    05 Mar 2010   •   00:00
Mugur Isărescu: Economia îşi va reveni
Sursa foto: Lucian Tudose/Agerpres

România iese treptat din dificultăţile de anul trecut, însă are nevoie de o dezbatere publică care să stabilească spre ce priorităţi să îndreptăm banii. "Încercarea de a lua dramatic dintr-o parte şi de a pune în alta nu va servi binelui social", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.



Efectele unui program serios, cum este cel cu FMI, încep să se vadă, consideră reprezentanţii BNR. "Dobânzile sunt în scădere, s-au înjumătăţit într-un an şi continuă să scadă. Cursul de schimb a evoluat bine în ultimele două luni. De la perspectiva din decembrie de 4,6 lei/euro, acum suntem îngrijoraţi să nu se aprecieze prea mult", a declarat Isărescu.

El adaugă că este momentul ca în acest an să luăm nişte decizii importante şi pentru asta este nevoie de dezbateri serioase pe teme economice. "Se practică un fel de sport naţional, de ghiceală, cât va fi creşterea economică, inflaţia. Este extrem de important ca discuţiile pe aceste teme să fie serioase", a adăugat guvernatorul.

CROIALĂ STRÂMBĂ
Nemulţumirea generală faţă de finanţarea serviciilor sociale demonstrează că acestea nu sunt bine structurate sau dimensionate, iar alocarea de resurse suplimentare din alte domenii nu este în favoarea binelui social, apreciază guvernatorul BNR. "Suntem în faţa unor mari trade off-uri. Toată lumea este nemulţumită de serviciile sociale, care se spune că sunt subfinanţate.

Orice economist-şef în această situaţie spune că este o problemă de croială. Încercarea de a lua dramatic dintr-o parte şi de a pune în alta nu va servi binelui social", a mai declarat guvernatorul. Marea problemă a acestei ţări este că veniturile pe care le dă economia nu depăşesc 30%-32% din PIB. "România, aşa cum este croită, nu poate scoate din fiscalitate mai mult de 32% din PIB", spune Isărescu.

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că Banca Naţională este preocupată de crearea acelui spaţiu fiscal care să permită investiţii publice, cum ar fi finanţarea autostrăzilor.

"Noi căutăm acest spaţiu fiscal împreună cu cei de la Ministerul Finanţelor, pentru finanţarea autostrăzilor. Dar dacă toate aceste eforturi duc, din cauza dezbaterilor publice, spre stimularea consumului, discuţiile sunt în zadar", a adăugat guvernatorul BNR. El a arătat că rolul Ministerului de Finanţe şi al BNR este să găsească atât banii pentru pensii, cât şi pe cei pentru autostrăzi. "Noi nu avem sistem de pensii pe bază de contribuţii, noi avem sistem de pensii pe generaţii. O generaţie plăteşte pensia altei generaţii, şi atunci trebuie să te preocupi în primul rând să existe locuri de muncă", a mai spus guvernatorul.


Ineficienţă energetică
România pierde anual 400 milioane de euro pentru că nu reabilitează sistemul de termoficare, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. În lipsa unor priorităţi clare, Guvernul nu mai ştie unde să investească şi asta face foarte mult rău ţării.

"Gazele reprezintă soluţia pentru zona pe care România nu a rezolvat-o în ultimii 20 de ani, sistemul centralizat de termoficare. Sistemul arde 400 milioane de euro, arde la propriu aceşti bani în fiecare iarnă, iar din 2000 până azi a ars 4,5 miliarde de euro. Dacă i-am fi alocat pentru renovarea sistemului de distribuţie, ar fi costat 3,6 miliarde euro", a afirmat Iancu.

El a explicat că aceşti bani ar putea veni din zone private, însă investitorii sunt în aşteptarea unui cadru legal stabil la nivel naţional. "Şansele noastre vizează tehnologiile privind producţia de energie nucleară şi utilizarea gazelor naturale, precum şi energia din resurse regenerabile. Gazele naturale reprezintă resursa pentru a soluţiona sistemul centralizat de alimentare cu căldură. Sunt 400 milioane de euro pe an arse în zadar", a mai spus Iancu.

×
Subiecte în articol: mugur isarescu stare economie