În plin scandal legat de activitatea austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer în România, demnitarul de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) acuzat că are legături de afaceri cu aceştia explică în ce constă relaţia dintre ei. Codrin Munteanu, secretarul general al MApN, se delimitează de Schweighofer şi subiectul tăierilor ilegale de păduri.
Codrin Munteanu a declarat că deţine o cotă parte dintr-o pădure, retrocedată legal bunicului său. „Suprafaţa în cauză este administrată în regim silvic de către un ocol silvic de stat, şi potrivit amenajamentului silvic, suportă exploatarea unei cote de lemn anuale. Exploatarea acestei cote, în comun cu restul coproprietarilor, se face cu stricta respectare a legislaţiei silvice. Vânzarea cotei anuale legale cuvenite nu reprezintă o afacere cu lemne, ci, conform codului civil, este expresia proprietarului de a se bucura de fructele proprietăţii sale”, a precizat Munteanu. Secretarul general al MApN susţine că nu are relaţii de afaceri sau de altă natură cu Holzindustrie Schweighofer şi nu cunoaşte pe nimeni din cadrul acestei firme.
Pădurea, moştenire de familie
Oficialul de la Apărare mai spune că nu cunoaşte felul în care Ciambur SRL, societatea care a exploatat cota anuală legală ce se recoltează din proprietatea sa, valorifică ulterior lemnul exploatat. Codrin Munteanu a precizat că sumele încasate din valorificarea cotei anuale de exploatare includ plata impozitelor, contravaloarea serviciilor de pază şi administrare către Romsilva, precum şi taxa de regenerare. „Pădurea este o moştenire de familie, din cauza căreia în 1958 bunicul meu a murit în închisorile comuniste, pentru că era considerat chiabur”, a completat oficialul MApN.