x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mutarile costa patru milioane dolari pe an

Mutarile costa patru milioane dolari pe an

27 Iul 2004   •   00:00

Mutarile, afacere de 4 milioane $

BUSINESS

Serviciile de mutari din Romania sunt un exemplu pentru ceea ce inseamna economia de piata. Serviciile de mutari din Romania sunt un exemplu pentru ceea ce inseamna economia de piata. Pe aceasta piata se inghesuie multe firme, unele dintre ele filiale ale unor companii straine ce detin reprezentante in toata lumea.
ADRIAN MIHAI

In Romania, piata serviciilor de mutari este de 3,5-4 milioane de dolari pe an, dupa cum o estimeaza Theodor Popa, director de vanzari la Allied Pickfords. El considera ca ultimii ani au adus o crestere in volum a mutarilor, insa din cauza competitiei acerbe preturile au scazut. Acest fapt face ca, valoric, piata sa nu inregistreze cresteri spectaculoase.

CRESTERI. Boom-urile sunt date de miscarile de pe piata investitiilor. Atunci cand o companie multinationala puternica isi deschide birouri in Romania sau isi mareste investitiile ea vine, de obicei, si cu manageri straini. De mutarea lor se ocupa, in general, filialele firmelor straine prezente in Romania, deoarece contractele sunt incheiate la nivel international. Un fenomen relativ nou, care influenteaza pozitiv activitatea firmelor din domeniu, este plecarea managerilor romani la firme din strainatate. Expansiunea companiilor autohtone peste hotare va aduce si ea contracte firmelor de mutari, considera Theodor Popa.

NUME ROMANESC. Firmelor romanesti care nu beneficiaza de avantajele unei retele internationale le ramane piata interna si, mai rar, cea a contractelor de export-import. Totusi, aceasta este si ea una destul de interesanta. Atunci cand si-a botezat firma, Stefan Rotaru, general manager al TransCarpatica Services, a dorit ca numele sa reflecte faptul ca este romaneasca. Acest fapt ii incurajeaza pe potentialii clienti romani sa apeleze la serviciile firmei pentru a obtine preturi autohtone. Pentru ca uneori are mai putin de lucru, Rotaru inchiriaza masinile si personalul firmelor straine. In acest scop, masinile nu sunt inscriptionate cu numele nici unei firme, iar angajatii imbraca tricourile firmei la care au fost inchiriati.

PUTERNIC SI MORAL. Pentru a stabili costul unei mutari se face mai intai o estimare. Un reprezentant al firmei merge la beneficiar si calculeaza pretul in functie de complexitatea mutarii. Apoi urmeaza impachetarea bunurilor in paturi, cartoane si hartii, etapa de care depinde calitatea mutarii. "Nu facem transport de mobilier, ci efectuam servicii de mutari de mobilier si efecte personale", precizeaza Theodor Popa. Una dintre dificultatile unui astfel de domeniu este aceea ca trebuie sa gasesti personal care sa fie in forma fizica buna, dar care, in acelasi timp, sa fie si de incredere.

COSTURI

O mutare medie a mobilierului si lucrurilor dintr-un apartament de trei camere, situat la etajul patru, intr-un alt apartament, tot la etajul patru, in conditiile in care nu exista lift, costa aproximativ 320 de euro, fara TVA, estimeaza Stefan Rotaru, general manager la o firma specializata in mutari.

×
Subiecte în articol: economic