x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie N-avem bani, da’ avem pensii

N-avem bani, da’ avem pensii

de Diana Scarlat    |    11 Aug 2009   •   00:00
N-avem bani, da’ avem pensii
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

România suferă de recesiune puternică, problemele sunt mult mai grave decât s-a prevăzut cu ceva luni în urmă, bani nu-s, da' vin alegerile, deci Guvernul ia măsuri. Nu măsuri de criză, ci de campanie electorală, majorând punctul de pensie şi pensia minimă garantată, fără măcar să crească TVA-ul.



Pensiile vor creşte cu două procente de la 1 octombrie, iar pensia minimă garantată va ajunge tot atunci la 350 de lei, aşa cum se anunţase încă de la începutul anului. Vestea a fost dată ieri de premierul Emil Boc, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare. În aceeaşi şedinţă s-a hotărât şi continuarea procesului de rambursare a TVA-ului, care-şi va menţine cota unică de 16%.

"Am decis să ne respectăm angajamentele faţă de pensionari în ceea ce înseamnă pensia minimă şi majorarea cu 2% a pensiei de la 1 octombrie, astfel încât aceste angajamente, pentru persoanele care sunt cel mai afectate de criză, să fie respectate, aşa cum legile în vigoare ne-o cer", a declarat premierul, la sfârşitul şedinţei. Boc a revenit ulterior asupra subiectului într-o emisiune televizată şi a arătat că banii pentru majorarea pensiilor, vor fi luaţi din majorarea redevenţelor, pe care Guvernul are de gând să o facă, din noile taxe din domeniul jocurilor de noroc şi din sumele obţinute prin restructurarea aparatului de stat.

SALARIILE RĂMÂN
Dacă 5 milioane de pensionari se vor mulţumi cu o creştere de 2% a punctului de pensie, acesta urmând să ajungă la valoarea de 732 de lei, bugetarii vor rămâne în continuare cu salariile de mizerie din care plătesc taxe şi impozite. Totuşi, premierul le-a transmis un mesaj şi salariaţilor, spunând că îşi doreşte, pe cât posibil, menţinerea locurilor de muncă.

În schimb, FMI vrea ca sistemul de pensii să fie reformat astfel încât să se susţină din banii colectaţi în viitor, fără transferuri de la buget. "Nu vrem lucruri separat faţă de ceea ce am convenit în luna martie, adică sistemul de pensii să poată fi sustenabil pe termen mediu şi lung", a spus şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks. Întrebat cum comentează faptul că FMI recomandă economisirea a unui miliard de euro, iar premierul Emil Boc a declarat că majorarea de 2% a pensiilor începând de la 1 octombrie se va face, Franks a spus că nu are nimic împotrivă, atât timp cât România se încadrează în limitele stabilite de deficit bugetar.

Legea salarizării unice trebuie să răspundă unui număr de patru nevoi: să fie un sistem de plată mai simplu, să fie mai transparent, să economisească bani şi să fie mai echitabil. Franks a spus, referitor la drafturile actuale ale legii, că mai trebuie făcute modificări în sensul restrângerii de cheltuieli pentru a putea fi sustenabilă.

ANGAJAMENTE DE CRIZĂ
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, anunţa în luna ianuarie că pensia minimă garantată - de 300 de lei din luna aprilie - urma să crească la 1 octombrie la 350 de lei. Diferenţa va fi supor-tată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. Tot în ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a propus îngheţarea salariilor şi a pensiilor pe şase luni, iscând un mare scandal. Sindicatele au sărit ca arse şi au ameninţat cu proteste şi mişcări de stradă.

×
Subiecte în articol: economic pensii majorare recesiune