x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nepasare - Operatorii plajelor nu au autorizatii

Nepasare - Operatorii plajelor nu au autorizatii

de Elena Stan    |    22 Iun 2006   •   00:00
Nepasare - Operatorii plajelor nu au autorizatii

Firmele care au inchiriat suprafete mari de plaja, inca de la inceputul sezonului estival, nu au catadicsit sa solicite autorizatia turistica nici pana azi. Din cele 11 firme care se ocupa de administrarea Litoralului romanesc numai doua au solicitat eliberarea de autorizatie turistica.

Operatorii plajelor ar fi trebuit sa obtina autorizare de la Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), pentru a putea trece la amenajarea plajelor. "Pana azi (n.r. - 19 iunie) au depus cereri pentru aceste autorizatii doi operatori castigatori ai licitatiilor organizate de Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Conform legii, eliberarea se face in 30 de zile de la data solicitarii", a declarat Noemi Hagan, reprezentantul ANT. In acelasi timp, purtatorul de cuvant al DADL sustine ca a pus in vedere inca de la inceput agentilor economici ca trebuie sa-si obtina autorizatia turistica. "Daca nu au autorizatia turistica, agentii economici nu pot opera pe plaja. Normal ei trebuia sa le obtina pana in prezent. Controlul Comisiei alcatuita din reprezentanti ai Administratiei Nationale Apele Romane si DADL va depista si aceasta neregula, acolo unde este cazul", a declarat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al DADL. Pentru a proteja resursa naturala plaja Marii Negre, agentii economici ar fi trebuit pe langa autorizatia turistica sa detina si autorizatie de mediu.

BEACH-BARURI. Nimeni nu stie cate beach-baruri vor fi in aceasta vara pe Litoral. "Conform legii, acestea trebuie sa aiba intre ele o distanta de 100 de metri, insa ramane la latitudinea agentului economic ce va face pe plaja, ce crede ca ii va aduce profit", spune Catalin Anton. In 2005 au fost amplasate pe plaja 110 beach-baruri, iar anul acesta, conform declaratiei directorului DADL, Ionel Manafu, trebuia sa fie 30 de constructii provizorii.

Hotelierii au iesit in strada

Aproape o mie de angajati din turism au marsaluit ieri pe strazile Constantei, nemultumiti de situatia critica la care s-a ajuns dupa inchirierea plajelor de pe litoral. "Nu lasati constantenii fara slujbe" sau "Plajele sunt ale tarii, nu ale voastre", au scandat oamenii pe strazile orasului. Din randurile protestarilor nu au lipsit cameristele, dar si tinerii care isi gasesc un loc de munca in timpul sezonului estival. Pe durata intregului mars, ei au fost insotiti si de aproximativ 50 de taximetristi care spun ca si afacerea lor este afectata de lipsa turistilor. In fruntea manifestantilor au mers hotelierii nemultumiti de legea plajelor care, dupa parerea lor, a dus la un haos general in turismul de pe Litoralul romanesc. Hotelierii au initiat protestul ca o ultima modalitate de a-si mai salva afacerea de o vara care pana la urma ii va duce la faliment. Ei sunt nemultumiti ca turistii nu mai vin sa isi petreaca sejururile la plaja de la mare si s-au indreptat spre alte oferte mai convenabile. Protestatarii sunt din ce in ce mai suparati ca autoritatile centrale nu s-au implicat deloc in ultimii ani in rezolvarea problemelor din turism, iar prin legea plajelor s-a ajuns la distrugerea turismului romanesc. (Emilia Sava)

LEGEA PREVEDE AMENZI DURE
Nerespectarea prevederilor contractuale se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei noi si 20.000 de lei noi. De asemenea, savarsirea de persoanele fizice sau juridice a unor fapte precum desfasurarea de activitati turistice pe plaja fara a detine autorizatie turistica, nerespectarea obligatiei privind accesul liber pe plaja si libera circulatie a persoanelor pe plaja este considerata contraventie si este sanctionata corespunzator, comertul ambulant pe plaja, accesul pe plaja cu animale etc.
×
Subiecte în articol: economic plaja plajelor