x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nicolae Ciucă: România își poate asigura circa un sfert din producția de petrol

Nicolae Ciucă: România își poate asigura circa un sfert din producția de petrol

27 Iun 2022   •   15:01
Nicolae Ciucă: România își poate asigura circa un sfert din producția de petrol

România își poate asigura cira 25% din producția de petrol, astfel că la fiecare tonă produsă în țară sunt necesare alte trei importate, potrivit premierului Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă s-a identificat vreo soluție astfel încât companiile private să fie obligate să aplice compensarea prețului la carburanți de vineri, decisă de coaliție, premierul Nicolae Ciucă a spus: „Sincer nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza și vom veni cu un răspuns în acest sens. Măsura se va concretiza într-o ordonanță de urgență, ca atare ea va trebui să fie aplicată. Mediul privat este liber să își stabilească măsurile și modalitatea în care își desfășoară businessul. În acest moment, reglementarea este la nivelul Guvernului și ea va cuprinde întreg spectrul, sincer nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private”.

Premierul a precizat că suma pentru compensarea prețului a fost stabilită în coaliție.

„În momentul în care am luat această decizie, ea a fost discutată în coaliție și a fost agreată de toți membrii coaliției. De asemenea, a fost discutată și soluția ținând cont de faptul că trebuie să fim cât se poate de realiști și să vedem care este suma de bani pe care o avem în bugetul statului. Personal, aș fi vrut să fi putut să asigurăm o compensare mai mare, dar în momentul acesta aceasta este realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului”, a afirmat Ciucă.

El spune că decizia a fost luată și pentru ca România să nu ajungă în situația în care să fie restricționată cantitatea de carburant vândută la pompă.

,În momentul de față, România își poate asigura aproximativ un sfert din producția proprie de petrol. La o tonă de petrol național trebuie să importăm 3 și ceva tone de petrol sau produse petroliere”, a precizat șeful Guvernului.

El a mai adăugat că, dacă la nivelul marilor puteri, la nivelul G7, s-a discutat despre plafonarea prețului, „atunci va trebui să vedem care sunt măsurile care se iau la nivelul acela și vom proceda în consecință”.

×
Subiecte în articol: petrol nicolae ciuca