Romania nu este scutita de pericolul contagiunii crizei datoriilor suverane, a declarat profesorul universitar doctor Nicolae Danila, membru in Consiliul de Administratie al BNR, in emisiunea “Provocari', de la The Money Channel. Danila a subliniat ca, in ciuda faptului ca sunt bine capitalizate si supravegheate de catre Banca Nationala, bancile grecesti din Romania sunt expuse, in acest moment, la criza datoriei Greciei.
Principala vulnerabilitate a economiei romanesti in momentul de fata o reprezinta ponderea foarte ridicarta a capitalului strain in sistemul bancar din Romania, a precizat Nicolae Danila.
'Romania, in momentul de fata, tinde spre zona euro, dar nu beneficiaza de structurile si de solutiile pe care le ofera zona euro. Sunt acolo instrumente, institutii, fonduri care s-au creat sau se vor crea, care functioneaza pentru stabilitatea zonei euro. A doua problema pe care trebuie neaparat sa o avem in vedere este aceea ca in sistemul bancar din Romania se gasesc cateva banci importante, importante in Grecia, importante si in Romania, datorita ponderii lor in sistemul bancar din Romania. Aceste banci sunt in momentul de fata, ele insele, expuse la datoria Greciei', a spus Danila.
Profesorul universitar doctor Nicolae Danila a mai declarat ca globalizarea si criza au creat legaturi complexe intre toate zonele si tarile lumii, astfel incat toata lumea are de suferit de pe urma unei turbulente. 'Nu mai putem spune ca daca se intampla ceva intr-o parte a lumii nu putem fi direct sau indirect afectati', a subliniat Nicolae Danila.
Cele sase banci elene din Romania - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus, Banca Romaneasca, ATE Bank, Emporiki - detin impreuna 16% din piata, active de 13 miliarde de euro si au o valoare estimata la 1,5 miliarde de euro.