x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Niculae vrea controlul Amonil

Niculae vrea controlul Amonil

29 Oct 2010   •   00:00

Românii vor mai pierde încă doi ani până se vor reîntoarce la nivelul de trai de acum trei ani. Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor va reveni în România la nivelul din anul 2008 abia în 2013, potrivit estimărilor FMI.



Patronul InterAgro, cel mai mare consumator de gaze ieftine din România, a lăsat combinatul Amonil Slobozia fără obiectul muncii, producţia de îngrăşăminte chimice, printr-o inginerie financiară prin care a pus mâna atât pe activele principale ale platformei, cât şi pe angajaţii societăţii. Acestea s-au scurs către compania Chemgas Holding Corporation, firmă din Slobozia, deţinută integral de off-shore-ul Riverside Development Limited, înregistrat în Belize.

Off-shore-ul în cauză este înregistrat la aceeaşi adresă cu alte două societăţi, Zalois şi Jovline, proprietare a 50,4% din Amonil. Chemgas a cumpărat linia de producţie de la combinat în urma unei executări silite cerute tot de Chemgas pentru o datorie pe care Amo­nil nu o plătise. În august, Chemgas a încheiat cu Amonil un contract de management, prestări servicii şi exploatare, precum şi de închiriere a unor linii de producţie. În acest document s-a stipulat că firma Chemgas va relua producţia de îngrăşăminte chimice, iar Amonil va plăti lunar 550.000 de lei chirie. După preluarea acti­ve­lor, în această lună a început şi exodul angajaţilor de la Amonil la Chemgas, astfel încât combina­tul, listat la Bursa de Valori Bu­cu­reşti, nu îşi mai poate justifica exis­tenţa. Conducerea Amonil, nu­mită de Niculae, proprietar pe 50,4% din capitalul firmei, cere re­negocierea contractului din au­gust cu Chemgas, deţinută în tota­litate de acelaşi om de afaceri.

   • Articol preluat din Financiarul

×
Subiecte în articol: economic