Noi reguli pentru TVA
Firmele din UE prestatoare de servicii ar putea percepe TVA aplicănd cotele din ţara clienţilor, in locul cotei din ţara unde este stabilit furnizorul, utilizată in prezent, ceea ce va ingreuna administrarea taxei şi va afecta dezvoltarea economiei romăneşti.
UE - Din 2010, taxele se vor plati diferit
Firmele din UE prestatoare de servicii ar putea percepe TVA aplicănd cotele din ţara clienţilor, in locul cotei din ţara unde este stabilit furnizorul, utilizată in prezent, ceea ce va ingreuna administrarea taxei şi va afecta dezvoltarea economiei romăneşti.
Firmele din zona UE ar putea să se confrunte cu probleme incepănd cu 1 ianuarie 2010, ca urmare a schimbării radicale a sistemului de TVA. Uniunea Europeană a aprobat recent o serie de noi dispoziţii in ceea ce priveşte aplicarea TVA in domeniul prestărilor de servicii, care se vor aplica incepănd cu 1 ianuarie 2010. Noile reglementări prevăd ca in scopul TVA locul prestării serviciilor de tip "business-to-business" va fi considerat a fi locul unde este stabilit clientul şi nu locul unde este stabilit prestatorul (aşa cum este in prezent). Pentru prestările de servicii de tip "business-to-consumer", locul taxării va fi in continuare locul unde este stabilit prestatorul.
Â
PROBLEME. In Romănia, societăţile deja se confruntă cu proceduri administrative complexe şi au de suferit din cauza instabilităţii legislaţiei fiscale, au opinat reprezentanţii KPMG Romănia. "Actualul sistem prin care se percepe TVA folosind cotele din ţara unde este stabilit prestatorul va fi schimbat, astfel incăt cota folosită la calculul TVA să fie cea din ţara clientului. Astfel, in loc să aplice o singură cotă de TVA unele firme vor fi nevoite să aplice 27 de cote diferite", a explicat Ana-Maria Noţingher, tax partener KPMG Romănia. Cu toate acestea, in anumite circumstanţe, nu vor fi aplicabile regulile generale, ci reguli specifice care să reflecte principiul taxării la locul consumului. Aceste excepţii se referă in special la serviciile de restauraţie, inchirierea de mijloace de transport, servicii culturale, sportive, ştiinţifice şi educaţionale şi prestările de servicii de tip "business-to-consumer" din domeniul telecomunicaţiilor, televiziunii, radiodifuziunii şi serviciilor electronice.
In Romănia, societăţile se confruntă deja cu proceduri administrative complexe şi au de suferit din cauza instabilităţii legislaţiei fiscale.
Â
MODIFICaRI. "In plus faţă de complicaţiile cauzate de către noile reguli in sine, ele ar insemna şi o nouă modificare legislaţiei privind TVA. Societăţile romăneşti au nevoie de o legislaţie fiscală simplă şi stabilă pentru a beneficia pe deplin de piaţa unică, iar o schimbare precum cea descrisă anterior ar putea avea efecte nedorite asupra dezvoltării economiei romăneşti", a mai spus Noţingher.
Telecomunicaţii
Pentru telecomunicaţii, televiziune, radio şi servicii electronice, va fi introdus un sistem "unic", care le va permite prestatorilor de servicii să se conformeze in statul membru de origine unui singur set de cerinţe referitoare la inregistrare, declarare şi plată, acestea fiind valabile inclusiv pentru serviciile pe care le prestează in alte state membre unde nu sunt stabiliţi. Venitul din TVA va fi transferat din ţara unde este stabilit prestatorul in statul membru in care este situat clientul, ale cărui cote de TVA şi măsuri de control vor fi aplicabile.

Ştiri din .ro
Virgil Popescu, „ușor nemulțumit” de ordinul ANRE: Lasă la latitudinea furnizorilor să ofere discount
Ministrul Energiei, nemulțumit că ANRE a lăsat la latitudinea furnizorilor oferirea discountului
Proiectantul sectorului Târgu Mureș-Târgu Neamț din A8, monitorizat de CNAIR
Tranzacționarea de acțiuni în 2021: O creștere promițătoare pentru companiile românești
Peste 60% dintre angajații de la nivel global lucrează la distanță
Majoritatea românilor folosesc produse și servicii bancare
Piața auto în declin. Producția și vânzările de autovehicule au scăzut semnificativ în 2020
Ministrul Economiei: Românii fac salariul aproape juma-juma cu statul. Din 2022 începem aplicare măsurii zero taxe pe salariul minim
Digitalizarea încă se luptă cu ghişeele ANAF
Cazacioc & CO SRL a săpat o groapă de 1,5 milioane de euro

Creștere spectaculoasă a capitalului românesc în start-up-uri
Unitatea 1 CNEE Cernavodă va fi oprită pe 23 ianuarie 2021
Majoritatea angajaților vor un loc de muncă aproape de casă
Primul atelier de cold brew și craft soda din România
