x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noua milioane de euro pe zi - Bani europeni de cheltuit in urmatorii noua ani

Noua milioane de euro pe zi - Bani europeni de cheltuit in urmatorii noua ani

de Iohanna Onaca Purdea    |    12 Mai 2006   •   00:00
Noua milioane de euro pe zi - Bani europeni de cheltuit in urmatorii noua ani

Perioada postaderare ne va aduce peste 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana, insa oamenii de afaceri si administratiile locale trebuie sa elaboreze proiecte viabile pentru a absorbi banii europeni.

Romania va primi in perioada 2007-2013 fonduri in valoare de peste 28 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea si reducerea diferentelor fata de statele membre, a declarat ieri Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.

El a precizat ca in urmatorii noua ani tara noastra va trebuie sa cheltuiasca, in medie, cate 9 milioane de euro pe zi, "indiferent daca este sambata, duminica sau zi de sarbatoare". In aceste conditii mediul de afaceri, intreprinzatorii, IMM-urile si autoritatile locale va trebui sa pregateasca multe proiecte care sa intruneasca standardele si cerintele Uniunii Europene, altfel banii se vor intoarce la Uniunea Europeana.

PROIECTE. Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, a precizat ca fondurile pe care le va primi Romania depasesc 30 de miliarde de euro, suma pentru care trebuie sa prezentam proiecte viabile. "Atributiile statului au fost transferate catre administratiile publice locale, iar daca acestea nu vor reusi sa produca proiecte, banii se vor pierde", a declarat ministrul Integrarii Europene, Anca Bogiu, in cadrul seminarului "Finantarea proiectelor de investitii si dezvoltare: consiliere si acces la fondurile europene", organizat de BCR si Erste Bank. Ea a precizat ca bancile pot ajuta prin transferul de experienta catre cei implicati in gestionarea banilor europeni.

BANCILE SE IMPLICA. Presedintele BCR, Nicolae Danila, a declarat ca Romania are nevoie de o intermediere financiara mai intensa. "Chiar si in tarile cu vechime in UE, un solicitant de fonduri europene apeleaza la o firma de consultanta, la o organizatie specializata in managementul proiectelor, pentru descalcirea hatisului de documente care trebuie intocmite", a aratat Danila. El a apreciat ca rolul unei astfel de firme de consultanta este, in esenta, sa identifice oportunitatile de finantare si sa faciliteze accesul la acestea. "Bancile trebuie sa-si asume rolul de intermediari financiari si sa sprijine intregul proces. Cei care solicita fonduri va trebui sa identifice prioritatile de dezvoltare si mai ales proiectele pentru care vor cere finantare, deoarece va fi imposibil sa deruleze mai multe proiecte in paralel", a mai spus Danila.

×
Subiecte în articol: economic