„Am făcut un inventar al insolvenţelor firmelor din sectorul de stat şi, din păcate, nu am găsit nici un exemplu de succes comparativ cu rezultatele obţinute de insolvenţele unor companii din sectorul privat. Este adevărat, decizia politică a fost ezitantă la declararea insolvenţei companiilor de stat. La Hidroelectrica, de exemplu, ar trebui ca ieşirea din insolvenţă să aibă loc cât mai repede, pentru a intra într-un amplu proces de investiţii. Dacă ne uităm la companiile care au intrat în insolvenţă din 2009 putem face un inventar de circa 100.000 de firme. Dintre acestea, numai 10% şi-au revenit din insolvenţă, dar trebuie luate în calcul şi activele valorificate, precum şi banii recuperaţi de creditori“, a precizat Varujan Vosganian.
Revitalizare, nu eşec
Conform ministrului, insolvenţa trebuie văzută ca o şansă pentru companii. „Insolvenţa înseamnă un proces de revitalizare, de revalorificare. Unele active precum terenurile pot fi valorificate ca parcuri industriale de succes care vin cu valoare adăugată în economia naţională“, a spus Varujan Vosganian. Ministrul a mai spus că Oltchim, cea mai mare companie rămasă la stat, este viabilă, dar că a acumulat în 15-20 de ani toate eşecurile administratorilor de stat.
Oltchim, "cutia neagră" a economiei
Vosganian a adăugat că Oltchim Râmnicu Vâlcea ar fi trebuit să intre în insolvenţă din 2009 „Din a doua jumătate a anului 2007 au început problemele la Oltchim chiar dacă la sfârşitul anului 2008 veniturile companiei erau de aproape două miliarde lei. Din a doua jumătate a anului 2009 problemele s-au agravat astfel încât la sfârşitul anului sau cel mai târziu la începutul lui 2010 ar fi trebuit cerută insolvenţa la Oltchim. De altfel, am găsit o notă a conducerii Oltchim prin care ei solicitau Guvernului, de la sfârşitul lui 2009, intrarea în insolvenţă”, a arătat ministrul Vosganian.
Vosganian a fost anterior ministru al Economiei în perioada 2007-2008, în vreme ce în 2009 portofoliul a fost ocupat de Adriean Videanu.
Ministrul a menţionat că lucrează împreună cu ministerul Finanţelor pentru a prelua o serie de companii grevate de datorii de la ANAF la AVAS pentru a le rentabiliza.
Citește pe Antena3.ro