x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nu putem trece la euro nici în 2019

Nu putem trece la euro nici în 2019

de Daniela Ivan    |    18 Sep 2015   •   10:07
Nu putem trece la euro nici în 2019
Sursa foto: vasabii/Getty Images/iStockphoto

Data la care România ar putea trece la moneda unică europeană se îndepărtează tot mai mult din cauză că nu există un program clar, o foaie de parcurs, cu ce este de făcut. Timpul trece şi în lipsa unui un calendar de politici care să asigure creşteri de productivitate aderarea devine aproape imposibilă.

Anul 2019 a devenit o ţintă nefezabilă pentru aderarea României la zona euro, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu. "2019 nu a fost neapărat, la momentul anunţării sale, o ţintă imposibilă. Noi am calificat-o drept una foarte ambiţioasă şi am lăudat aptitudinile de ancoră pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o ţintă nefezabilă pe măsură ce anunţarea ei nu a fost urmată de elaborarea unui plan de acţiune şi de punerea sa în practică”, a spus Olteanu în cadrul conferinţei "Viitorul României în Europa deceniului următor".

Pe de altă parte, România are nevoie în continuare de capital extern pentru creşterea produsului intern brut (PIB), iar cele care sporesc încrederea investitorilor, a declarat Cristian Popa, fost viceguvernator al BNR.

Semnarea unui nou acord cu FMI este o chestiune care va fi discutată după ce Fondul primeşte o solicitare din partea autorităţilor române.

"Trebuie să primim o solicitare, şi apoi vom discuta cu Guvernul toate opţiunile posibile", a explicat reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, prezent la seminar. 
 

×