x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nu se elimina TVA-ul la fier vechi si baterii

Nu se elimina TVA-ul la fier vechi si baterii

14 Iul 2004   •   00:00

Stefan Marginean, presedintelele Federatiei Patronale Metalurgia, solicita, in numele consumatorilor romani de fier vechi si deseuri de materiale neferoase (inclusiv baterii uzate), eliminarea TVA din sistem.

VLAD MATEI

Omul de afaceri sustine ca astfel s-ar putea elimina spalarea banilor si furturile de la bugetul statului, exemplificand cu situatiile din tari ca Italia si Spania, unde, dupa masuri similare, situatia s-ar fi normalizat.

Sursa citata spune ca, in proportie de 80%, exportatorii nu sunt firme romanesti sau, chiar daca sunt inregistrati in Romania, au capital strain. "Curios este faptul ca acesti exportatori isi recupereaza rapid TVA de la buget. Iar sumele sunt substantiale, mai ales ca exportul il fac catre firmele lor din afara contra unor preturi mari, astfel incat cele 19 procente reprezentand TVA sa fie cat mai mare", declara Marginean. In acelasi timp insa consumatorii autohtoni asteapta luni in sir pana cand isi recupereaza TVA ori n-o mai recupereaza deloc, Ministerul Finantelor Publice motivand, la verificarile incrucisate, conform reprezentantul Federatiei Metalurgia, ca "firmele de la care s-au achizitionat deseurile au disparut si nu si-au achitat la buget TVA-ul incasat".

SIMPLIFICARE SI CASTIGURI
Eliminarea sau reducerea TVA nu este posibila, spune Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Ea precizeaza ca Romania s-a angajat in fata Uniunii Europene (UE) sa respecte procedurile din zona comunitara si nu poate sa se abata de la aceste angajamente.

"Am avut consultari cu expertii Uniunii chiar pe aceasta tema si am stabilit sa aplicam directiva comunitara de anul viitor.

Aceasta implica o procedura simplificata de colectare si deducere a TVA pentru deseurile metalice", declara Maria Manolescu.

Ea mai adaugat ca toata lumea va avea de castigat, firmele vor avea posibilitatea sa-si deconteze mai rapid TVA aferent, iar ministerul va reduce evaziunea fiscala din acest domeniu.

In Romania se colecteaza anual circa 3 milioane tone fier vechi (2 milioane se exporta), 30.000 tone baterii uzate (15.000 tone se exporta) si 50.000 tone deseuri de metale neferoase (25.000-30.000 se exporta).
×
Subiecte în articol: economic