x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O nouă taxă pentru 2025. Impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru bănci și companii din sectorul petrolier și al gazelor naturale

O nouă taxă pentru 2025. Impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru bănci și companii din sectorul petrolier și al gazelor naturale

de Redacția Jurnalul    |    22 Oct 2024   •   19:40
O nouă taxă pentru 2025. Impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru bănci și companii din sectorul petrolier și al gazelor naturale

Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege care introduce un impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit și companiile care operează în sectorul petrolier și de gaze naturale. Potrivit Agerpres, actul normativ aduce modificări Codului fiscal, stabilind noi reguli de impozitare pentru aceste domenii cheie.

Instituțiile de credit, fie ele persoane juridice române sau sucursale din România ale băncilor străine, vor plăti un impozit suplimentar calculat pe cifra de afaceri, după următoarele cote:

  • 2% pentru perioada 1 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2025;
  • 1% începând cu 1 ianuarie 2026.

Ce include cifra de afaceri

Conform legislației, cifra de afaceri luată în calcul include venituri din dobânzi, dividende, taxe și comisioane, precum și câștiguri sau pierderi din active și datorii financiare, inclusiv din diferențele de curs valutar. Aceste venituri vor fi supuse noului impozit specific, care se va calcula și plăti trimestrial.

Impozit suplimentar pentru sectorul petrolier și al gazelor

Legea vizează și companiile care activează în domeniul petrolului și gazelor naturale, obligându-le la plata unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri. Contribuabilii care livrează bunuri sau prestează servicii în România, fie individual, fie în asociere, vor fi supuși acestui impozit suplimentar, potrivit Antena 3 CNN.

Cum se calculează impozitul

Calculul impozitului pe cifra de afaceri se face cumulativ, pe parcursul întregului an fiscal, cu plata realizată trimestrial. Impozitul este determinat ca diferență între valoarea cumulată de la începutul anului și sumele datorate pentru trimestrele anterioare.

„Persoanele juridice române sau străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri sau prestează servicii pe teritoriul Romaniei desfăşurând activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri", prevede actul normativ adoptat, care stabileşte o formulă de calcul pentru acest impozit.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro al cifrei de afaceri este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.

Cifra de afaceri a anului precedent reprezintă diferenţa dintre veniturile totale (VT) şi veniturile care se scad din veniturile totale (Vs). 

Impozitul specific pe cifra de afaceri se calculează, se declară şi se plăteşte trimestrial, astfel: pentru trimestrele I-III, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata; pentru trimestrul IV, până la data depunerii declaraţiei anuale privind impozitul pe profit.

Impozitul specific pe cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului fiscal. Acesta este datorat trimestrial şi se determină ca "diferenţă între impozitul specific pe cifra de afaceri calculat cumulat de la începutul anului fiscal şi impozitul specific pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioară celei de calcul".

Camera Deputaților a avut rol decizional în adoptarea acestui act normativ.

×