x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oamenii versus roboți: cine sunt mai utili și mai ieftini? AI amenință piața forței de muncă

Oamenii versus roboți: cine sunt mai utili și mai ieftini? AI amenință piața forței de muncă

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2024   •   01:00
Oamenii versus roboți: cine sunt mai utili și mai ieftini? AI amenință piața forței de muncă
Sursa foto: Hepta

Un studiu arată că înlocuirea oamenilor cu AI e eficientă în doar 23% din cazuri. Viziunea computerizată este avantajoasă doar în vânzări, transport și îngrijirea sănătății. Automatizarea va afecta câteva domenii, cu 40% din forța globală de muncă expusă la AI.

Un studiu realizat de MIT aduce în prim-plan o perspectivă interesantă asupra raportului cost/eficiență dintre inteligența artificială și forța de muncă umană. Cercetarea subliniază că, în prezent, oamenii rămân mai accesibili economic în majoritatea domeniilor de activitate, conform Aleph News.

Este forța de muncă umană mai utilă și mai puțin costisitoare decât inteligența artificială?

Răspunsul este categoric DA. Studiul făcut de Massachusetts Institute of Technology subliniază că, în ciuda temerilor privind înlocuirea muncii umane cu inteligența artificială, oamenii câștigă în continuare teren în fața A.I. pe piața muncii.

Doar 23% din angajați ar putea fi înlocuiți în cazul utilizării viziunii computerizate, care e destul de scumpă în instalare și operare. Raportul cost-beneficiu al viziunii computerizate este cel mai favorabil în industrii precum vânzările, transportul și depozitarea, dar și în domeniul sănătății.

În ciuda accelerării AI, este nevoie de progrese în privința costurilor și preciziei. Asta, pentru a face automatizarea mai rentabilă.Doar 23% din angajați ar putea fi înlocuiți în cazul utilizării viziunii computerizate, care e destul de scumpă în instalare și operare. Raportul cost-beneficiu al viziunii computerizate este cel mai favorabil în industrii precum vânzările, transportul și depozitarea, dar și în domeniul sănătății. În ciuda accelerării AI, este nevoie de progrese în privința costurilor și preciziei. Asta, pentru a face automatizarea mai rentabilă.

Analizând o viziune computerizată în economie, cercetătorii au observat că automatizarea nu va fi mai pronunțată în domenii ca vânzări, îngrijire și sănătate, comparativ cu cu sectoarele construcțiilor, mineritului sau imobiliarelor.

Aproximativ 40% din piața globală a forței de muncă este expusă la AI.

Avertismentele privind posibilele șocuri economice provocate de AI au fost exprimate nu doar de MIT, ci și de instituții precum Fondul Monetar Internațional, care subliniază că aproximativ 60% din locurile de muncă în economiile avansate sunt expuse, cu riscul unor concedieri masive în contextul progreselor tehnologice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ai forta de munca costuri