x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oamenii nu au bani pentru case noi

Oamenii nu au bani pentru case noi

de Daniela Ivan    |    25 Sep 2009   •   00:00
Oamenii nu au bani pentru case noi
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Chiar dacă este criză şi piaţa locuinţelor noi este îngheţată, organizatorii de târguri imobiliare se întrec în a lansa astfel de manifestări în Bucureşti. Ieri, s-au deschis două târguri: TIMON în Piaţa Constituţiei şi TNI la Palatul Parlamentului, după ce săptămâna trecută Târgul Prima Casă şi-a închis porţile.



Interesul cumpărătorilor pentru ansamblurile noi este destul de scăzut, în ciuda promoţiilor care de care mai fanteziste ale dezvoltatorilor imobiliari. Aceştia sunt ademeniţi să cumpere o locuinţă cu abonamente VIP la Operă, la Teatrul Naţional şi la fitness sau cu maşini şi iahturi cadou. Organizatorii TIMON s-au dovedit foarte inventivi şi vor organiza duminică o licitaţie olandeză, în scădere, pentru vânzarea a cinci locuinţe, cu preţuri pornind de la 45.000 de euro până la 150.000 de euro. "Oferta va include apartamente şi o casă pe pământ. Modelul de licitaţie propus este cel olandez. Fiecare proprietate va fi licitată către public începând cu preţul său de listă, în sens descrescător", a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul TIMON. El a mai precizat că la expoziţie participă 70 de firme, cu 120 de proiecte imobiliare cu preţuri de vânzare ale locuinţelor de la 33.000 de euro până la 600.000 de euro. Şi la TNT sunt prezente peste 100 de proiecte imobiliare care se întrec în reduceri şi oferte promoţionale.

La TNT, cine achiziţionează o vilă în complexul American Village pe care o achită minimum 50% primeşte cadou o maşină Ford Fiesta, iar cine cumpără un apartament în City Lights Pipera primeşte discount de 20% în cazul achiziţionării mobilierului de la Casa Italia. Nici dezvoltatorii prezenţi la TIMON nu se lasă mai prejos. Domus Stil vinde apartamente cu două camere cu 49.000 de euro, la care oferă şi o maşină cadou, iar complexul rezidenţial Sălaj Residence promovează preţuri de 83.000 de euro inclusiv TVA pentru vile de 200 metri pătraţi, acceptând ca avans garsoniera sau maşina veche a clientului. Totodată, dezvoltatorii cartierului de lux Lotus Cişmigiu oferă abonamente VIP la Operă, la Teatrul Naţional şi la fitness, iar pentru casele achiziţionate în Flamingo Garden sau Flamingo City, cumpărătorii vor primi cadou iahturi.

LIPSĂ DE BANI
Cumpărătorii nu au nevoie de aceste oferte, ci de reduceri de preţ. Un studiu realizat de agenţia Real Time arată că o familie cu două salarii medii, respectiv de circa 1.800 de lei fiecare, poate obţine de la bancă un credit de 57.000 de euro pentru Programul "Prima Casă", sumă cu care ar putea să-şi cumpere o garsonieră sau un apartament cu două camere într-unul dintre proiectele de locuinţe noi din cartierele bucureştene precum Titan, Prelungirea Ghencea sau Colentina. "Trebuie să contăm pe acest buget, pe stocurile existente şi să ne poziţionăm corect faţă de aceşti clienţi", a declarat Ion Cătuţoiu, managing partner al agenţiei imobiliare Real Time, prezent la TIMON. Majoritatea dezvoltatorilor de la cele două târguri nu au înţeles acest lucru şi vor să vândă apartamente cu 80.000 de euro la care dau cadou o maşină. Nu asta este soluţia, spun potenţialii cumpărători.  "Sunt încă foarte scumpe, parcă nu ar fi criză. Decât să facă promoţii care de care mai rupte de realitate, mai bine ar mai lăsa 10%-20% din preţ", a declarat un vizitator prezent la unul dintre târguri.

Locuinţe vechi
Preţurile cerute de proprietarii apartamentelor vechi din Bucureşti au crescut în ultimele luni, în special la garsoniere şi locuinţe cu două camere, ca urmare a introducerii Programului "Prima Casă", iar din cauza ofertei reduse de pe piaţă evoluţia ar putea continua, potrivit agenţiei Real Time. "Oferta de locuinţe vechi bune este foarte redusă, de aceea proprietarii au crescut preţurile, iar în perioada următoare nu vom vedea o scădere a acestora", a declarat Cătuţoiu. Băncile evaluează însă proprietăţile vechi la un nivel foarte scăzut, aproape la jumătate, deoarece nu doresc active toxice în portofoliu şi vizează clienţi cu bonitate cât mai mare.

×
Subiecte în articol: economic