x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ocolul Pământului în 48 de ore cu DDD

Ocolul Pământului în 48 de ore cu DDD

de Daniel Ionaşcu    |    26 Sep 2012   •   13:01
Ocolul Pământului în 48 de ore cu DDD

Dan Diaconescu, petrochimistul-sef al tarii a batut toata Europa-n lung si-n lat. De dragul angajatilor de la Oltchim, care nu si-au mai luat salariul de doua luni, Domnu' Dan a refuzat sa semneze luni contractul de privatizare. Apoi plecat in Germania iar azi a aterizat cu o cursa de Viena.

Presa l-a asteptat azi ca pe un Mesia al banilor, gata sa salveze Oltchim dintr-o clipa in alta, fiti pe faza, pentru ca nici nu stiti ce pierdeti. Ce a cautat acolo? Desi n-a platit nicio letcaie pe actiuni, Diaconescu deja se comporta ca un patron veritabil si le-a spus reporterilor pofticiosi ca el cauta piete de desfacere si negociaza materii prime mai ieftine. "Daca guvernantii vor doar sa inchida combinatul sau sa-l falimenteze, eu vreau, impreuna cu prietenii mei, sa-l redeschidem. Cautam piete noi de desfacere, cautam sa achizitionam materii prime, la preturi cat mai mici, si sa vindem la preturi cat mai mari pentru a reporni, poate de luni, daca guvernul o sa accepte conditiile noastre. in orice caz, cat de repede o sa reluam activitatea. Nu pot ei inchide combinate, cate putem redeschide noi", a spus Domnu' Dan.

Si, desi reporterii l-au intrebat prin rotatie daca are banii, cand semneaza contractul si cand ii vireaza, ziaristul devenit om politic si acum "investitor strategic" a lasat pe toata lumea in ceata. Cand, intr-un final, a ingaimat ca "nu s-a pus problema" sa nu aiba banii, a completat ca va semna contractul "cand guvernul va accepta conditiile", iar fondurile vor fi platite "cat de repede va dori guvernul sa ia banii".

A spus ca PCC ar fi platit in trei luni cei 3 milioane de euro daca ar fi castigat, dar ca el si-a autoimpus termenul de zece zile fix pentru a ajuta combinatul. La care vrea sa aduca si o echipa de manageri straini. Cu care, desigur, s-o fi intalnit in periplul sau pan-european. S-a laudat ca in timpul deplasarii in strainatate a fost "urmat" de reprezentanti SIE, care i-au "asigurat protectia".

Si asta pentru ca, nu-i asa, este viitorul presedinte al unei tari de apartament, in care va conduce din fata televizorului toata economia nationala. Pe care o va cumpara intre timp, in nume propriu dar impreuna cu poporul. Iar acum, pe langa CFR Marfa si Tarom, a anuntat ca vrea sa cumpere si Hidroelectrica si Nuclearelectrica. "Pentru noi e o problema sa strangem fonduri suficiente pentru Tarom si CFR si apoi sa vorbim foarte serios despre Hidroelectrica si Nuclearelectrica", a declarat Diaconescu.

Iar de la ora 14:00, are o intalnire "foarte importanta", despre care nici nu ne-a spus cat de senzationala este, insa avocatii sai l-au dat de gol dimineata, cand au anuntat ca are o intrevedere la Ambasada SUA, insa nu cu ambasadorul Mark Gitenstein.

La cat de important si popular este, nu ne-am mira daca americanii l-au cooptat in misiunea ultra-secreta de a salva de la faliment economia de pe Marte, ca de cateva miliarde de ani duce lipsa de apa si oxigen. Poate gaseste "poporul" o solutie... Tot ce trebuie e sa plateasca banii pe actiuni.

×