Odată cu proiectul de rectificare bugetară, Guvernul a publicat și prognoza macroeconomică pe termen scurt, prin care și-a devoalat, practic, intenția de a avantaja net sectorul public în detrimentul celui privat, în noile condiții provocate de criza coronavirus. Pe scurt, numărul bugetarilor va crește (în timp ce numărul angajaților din sectorul numit „concurențial” va scădea), salariile la stat se vor majora de aproape două ori mai rapid decât la privat, iar consumul guvernamental se va îngrășa, pe când cel privat va slăbi, arată prognozele oficiale analizate de Jurnalul. Reiese, din acestea, că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a avut dreptate când spunea că la nivelul ministerului său nu există acel plan de solidaritate bugetară pe care îl ceruse premierul Ludovic Orban. Mai mult, Guvernul și-a transpus pe hârtie intenția de a dezvolta sectorul public în detrimentul (de fapt, pe cheltuiala) celui privat.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) anticipează că numărul total de salariați va scădea de la 6,5 milioane de persoane în 2019 la 6,4 milioane de persoane (-1,6%) în 2020. În consecință, rata șomajului va crește la 4,4% (față de 3,9% în 2019). Privită în detaliu însă, această prognoză arată că, de fapt, scăderea numărului de salariați va avea loc doar pe medie, și doar în sectorul privat. Astfel, potrivit CNSP, numărul bugetarilor va crește de la 950.000 la 954.000 de persoane (+0,4%), în timp ce numărul angajaților din sectorul privat va scădea, de la 4,2 la 4,1 milioane de persoane (-1,7%).
Anvelopa salarială, tot mai umflată
În aceeași prognoză, CNSP anticipează că salariul mediu brut pe economie va crește cu 289 de lei (de la 4.923 de lei în 2019 la 5.212 lei în 2020), în timp ce netul va crește cu doar 182 de lei (de la 3.036 la 3.218 lei). Astfel că diferența dintre brut și net - pe care tot statul o preia, prin taxe, impozite și contribuții sociale - ar urma să depășească pragul de 40%.
Dar asta se va întâmpla doar la nivelul mediei, pentru că iată ce mai prevede prognoza oficială: în sectorul bugetar, salariul mediu brut va crește cu 400 de lei (de la 6.520 la 6.920 de lei), în timp ce brutul din sectorul privat va crește doar cu 257 de lei (de la 4.518 la 4.816 lei). Având în vedere aceste evoluții, rezultă că anvelopa salarială va crește de la 6,2 miliarde de lei la 6,6 miliarde de lei în sectorul bugetar.
În fine, CNSP mai anticipează că, în 2020, consumul guvernamental va crește cu 2,4%, în timp ce consumul privat va scădea cu 0,7%. Reamintim că, recent, după ce premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor să elaboreze un plan de solidaritate bugetară prin care „să fim afectați chiar și noi, șefii”, iar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat un „șomaj tehnic prin rotație” în rândurile angajaților de la stat, ministrul Finanțelor a replicat că nu e cazul să se treacă la astfel de măsuri. Întrebat când va începe să se aplice schema privind şomajul tehnic pentru bugetari, oficialul a răspuns: „Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment”.
Surprize și curiozități
În condițiile în care majoritatea sectoarelor din economie, mai ales cel agroalimentar, sunt practic dependente de importuri, CNSP vine cu două prognoze surprinzătoare. Prima: importurile vor scădea cu peste 5 miliarde de euro, de la 86,2 miliarde în 2019 la 81 de miliarde de euro în anul de criză 2020. A doua: agricultura va avansa cu 0,3%, după o scădere cu 3,2% în 2019 (fiind singurul sector pe plus în acest an), chiar dacă forța de muncă și-a arătat deja hotărârea de a migra din nou de pe câmpurile României pe ale Occidentului. Și o curiozitate: investițiile (formarea brută de capital) vor scădea cu 7%, după o creștere de 4% în 2019 - a se compara aceste proiecții cu declarațiile oficiale potrivit cărora investițiile ar fi „principalul vector de relansare a economiei”…
Fitch Ratings: deficitul bugetar va exploda
„Bugetul general consolidat ar putea înregistra în acest an un deficit de 6,7% din Produsul Intern Brut (PIB) revizuit după declanșarea crizei coronavirus, care a condus la un efort suplimentar la nivel bugetar de aproximativ 3% din PIB față de proiecția inițială”. Asta preconizează Guvernul de la București, bazându-se pe o prognoză care arată că economia va scădea în 2020 cu 1,9% (după creșterea de 4,1% din 2019). Experții agenției de evaluare financiară Fitch Ratings au însă o altă părere. Ei cred că economia României va scădea cu 5%, iar deficitul bugetar va fi de, atenție, 8% din PIB. Un astfel de decalaj fiscal nu a mai fost atins în România decât în celălalt an de criză, 2009, când deficitul depășise 9% din PIB.
Deficitul bugetar va crește de la 40,54 la 72,5 miliarde de lei, pe fondul unei diminuări cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor și al unei majorări cu 12,5 miliarde lei a cheltuielilor.
Guvernul Orban plănuiește să taie investițiile pentru a majora salariile angajaților statului, arată prognoza de fundamentare a rectificării bugetare