x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Olimpiada de Iarnă din 2014, cea mai scumpă din istoria competiţiilor sportive!

Olimpiada de Iarnă din 2014, cea mai scumpă din istoria competiţiilor sportive!

de Corina Andriuta    |    07 Iun 2010   •   00:00
Olimpiada de Iarnă din 2014, cea mai scumpă din istoria competiţiilor sportive!

Rusia va cheltui 950 miliarde de ruble (30,57 miliarde de dolari) pentru organizarea Olimpiadei de la Soci, 2014, citează ziarul “Vedomosti” documente ale Ministerului Dezvoltării Economice al Federaţiei Ruse. Şi “Nezavisimaia gazeta” constată Rusia va scoate din buzunar o sumă de zece ori mai mari decât bugetele ultimilor Jocuri Olimpice de Iarnă din Torino (Italia), Salt Lake City (SUA) şi Vancuver (Canada) la un loc! Organizarea acestor JO de iarnă a costat, însumat, între 1,5 şi 3 miliarde de dolari.



Economiştii ruşi recunosc că aceste cheltuieli ar fi fost de câteva ori mai mici dacă la mijloc nu s-ar fi aflat organizarea acestui grandios eveniment. Ghinionul Rusiei este şi acela că la Soci, spre deosebire de alte gazde ale evenimentului, a trebuit să construiască totul din temelii! În această sumă, de 950 de miliarde de ruble, sunt incluse costuri nu numai pentru pregătirea Olimpiadei, dar şi pentru demontarea unor obiecte după închiderea competiţiei.

Chiar şi aşa, având în faţă această sumă pe care se estimează că cei care se ocupă de organizarea evenimentului o vor cheltui, specialiştii nu sunt convinşi că este şi cea finală. De exemplu, faţă de 2006, atunci când s-a stabilit un target iniţial de cheltuieli, bugetul alocat s-a triplat! La vremea respectivă specialiştii se aşteptau ca întreaga infrastructură să coste  316 miliarde de ruble, din care 185 miliarde de ruble urmau să fie asigurate din Bugetul Federal.

Directorul programului regional al Institutului Independent pentru politica socială, Natalia Zubarevich, a explicat că aceste costuri sunt umflate din cauza ineficienţei şi a corupţiei. La fel de adevărat este şi faptul că este costisitor şi locul unde se construiesc ţintele care vor forma proiectul „ JO 2014”. “O fâşie de-a lungul mării, cu o infrastructură proastă. Mai mult, lucrările au loc în condiţii montane şi de aceea sunt atât de costisitoare”, menţionează Zubarevich. Cheltuielile au crescut faţă  de estimările iniţiale şi acest lucru este o problemă a tuturor Jocurilor Olimpice. Astfel, bugetul pentru Jocurile din Nagano a crescut de la 700 milioane de dolari la 3,4 miliarde de dolari, iar pentru Jocurile Olimpice de la Beijing de la 20 la 3, 6 miliarde de dolari.


×
Subiecte în articol: economic