x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Olteanu este pregătit să fie viceguvernator al BNR

Olteanu este pregătit să fie viceguvernator al BNR

06 Oct 2009   •   00:00

Candidatul PNL pentru postul de viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a declarat, marţi, la audierea sa în Comisiile de buget-finanţe, că este pregătit să ocupe această funcţie.



Olteanu a spus că, pe lângă pregătirea juridică, deţine un master în domeniul financiar-bancar, a condus privatizarea uneia dintre marile bănci şi, în ultimii trei ani, a exercitat controlul şi supravegherea activităţii BNR din calitatea de membru al Comisiei de buget-finanţe.

"Poziţia de la BNR este nouă, de responsabilitate economică şi montară şi înţeleg că nu porneşte de la o poziţie doctrinară", a spus Olteanu, care a menţionat că principalul obiectiv strategic al BNR pentru perioada următoare este aderarea la zona euro.
Olteanu a fost criticat de mai mulţi deputaţi PD-L pentru faptul că doreşte acest post în BNR.

Petru Călian a spus că Olteanu doreşte să ia locul unuia dintre cei doi profesionişti din BNR ­ Lucian Croitoru şi Cristian Popa ­ care au fost propuşi de PD-L. "Acum doriţi să debarcaţi pe unul dintre cei doi profesionişti din BNR, pentru că jocurile sunt făcute, aţi negociat cu PSD", i-a spus Călian lui Olteanu.

Deputatul liberal i-a replicat că nu-l interesează să ocupe locul nimănui şi că Parlamentul este cel care decide. El a mai spus că BNR nu este un loc pentru un final de carieră, ci este un loc al profesioniştilor şi al oamenilor de curaj şi de aceea doreşte să-şi exercite cunoştinţele în această instituţie.

Bogdan Olteanu a precizat că decizia de a candida pentru BNR "a judecat-o" multă vreme şi a luat-o "extrem de rece, în urma unor consultări cu mai multe persoane".
"Eu nu intenţionez să politizez Banca Centrală. Dacă voi fi desemnat, nu voi avea un mandat politic", a afirmat el.

Întrebat dacă va reveni în politică după terminarea mandatului la BNR, Olteanu a evitat să facă precizări, spunând că va judeca ce va face mai departe.
El a precizat că, în cazul în care va fi desemnat pentru BNR, îşi va da demisia din Parlament.
Bogdan Olteanu a fost propus pentru postul de viceguvernator după ce liberalii au negociat cu PSD.

Iniţial, înainte ca PSD să iasă de la guvernare, social-democraţii negociaseră cu PD-L ca cele două posturi de viceguvernator să revină PD-L.
Parlamentarii din Comisiile de buget-finanţe au audiat, marţi, candidaţii propuşi de grupurile parlamentare pentru Consiliul de Administraţie (CA) al BNR.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic