ECONOMIC
Grupul austriac cauta acea varianta de finantare a achizitiei Petrom prin care sa evite vanzarea actiunilor detinute la concurentul sau, MOL. In timp ce negociaza contra cronometru contractul pentru Petrom cu autoritatile romane, OMV cauta acea varianta de finantare a achizitiei care sa nu-i slabeasca in alte zone pozitia consolidata in Romania.
ADRIAN N. IONESCU
Valoarea contractului, care urma sa se incheie saptamana urmatoare, este evaluata la aproape un miliard de dolari, iar analistii cerceteaza felul in care grupul austriac ar putea sa puna pe masa acesti bani. OMV urmeaza sa ajunga la o detinere de 51% din actiunile Petrom prin achizitia unora noi, dupa ce va plati pachetul de 33,34% pus acum in vanzare de statul roman. Tranzactia are, insa, implicatii mai complicate decat cea a finantarii.
Miza MOL
In anul 2000 OMV a cumparat 9% din actiunile concurentului sau ungar MOL. "Atunci pretul era scazut si nu voiam alti investitori strategici in zona", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv al OMV. Intre timp, pretul actiunilor MOL a crescut de la 5.000 la 8.000 de forinti, iar austriecii tot nu vor sa le vanda pentru a finanta achizitia Petrom. In prezent, pachetul de actiuni detinut de OMV la MOL valoreaza aproximativ 350 milioane de dolari. Oficialul OMV afirma ca pachetul MOL este in continuare important pentru strategia expansiunii in Europa Centrala si de Est.
Citește pe Antena3.ro
Fumigene
Doar Ruttenstorfer stie precis daca a spus ca nu vand pachetul MOL doar ca la bursa din Budapesta sa nu se produca speculatii care sa-i coboare pretul, sau pentru ca intr-adevar, prin participarea la MOL, isi va pastra optiunile de expansiune deschise, in caz ca negocierile pentru Petrom nu vor avea succes. MOL a propus o solutie de asociere cu Petrom bazata pe schimbul reciproc de actiuni.
Credite si active
Tot la Bucuresti, directorul OMV declara ca grupul are capacitatea completa sa finanteze achizitia Petrom. Acum apar detaliile privind gradul de indatorare in cazul in care aceasta s-ar baza exclusiv pe credite bancare. "Raportul dintre datoria neta si capital a scazut la 35%, dar nu suntem ingrijorati in privinta unei cresteri pana la 50%, in faza de expansiune regionala pana in 2008", considera Ruttenstorfer, care nu uita sa precizeze ca achizitia Petrom nu va impinge raportul la 50%.