x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce nu va plăti OMV Petrom taxa de 1 mld. euro pe profitul colosal de anul trecut

De ce nu va plăti OMV Petrom taxa de 1 mld. euro pe profitul colosal de anul trecut

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2023   •   16:45
De ce nu va plăti OMV Petrom taxa de 1 mld. euro pe profitul colosal de anul trecut

“Dosarul” taxei speciale de un miliard de euro pe care OMV Petrom ar fi trebuit să o plătească pe profitul colosal de anul trecut pare în acest moment clasat, cel puţin aşa arată datele companiei publicate în această dimineaţă al Bursa de Valori.

OMV Petrom a terminat anul trecut cu un business de 61,3 miliarde de lei, de circa 2,4 ori mai mare decât cel din 2021, şi cu un profit net istoric de 10,3 milarde de lei, performanţă unică la nivelul economiei locale atinsă pe fondul creşterii preţurilor la petrol, gaze şi energie din 2022.

Potrivit informaţiilor publicate de companie, zona de energie şi gaze a adus anul trecut rulaje de 29,9 miliarde de lei, circa jumătate din business fiind generat de această activitate. În 2021, vânzările pe acelaşi segment au fost de 6,6 miliarde de lei, adiăcă 25% din afacerile din 2021. Această creştere galopantă a segmentului de energie şi gaze scoate OMV Petrom de sub incidenţa taxei speciale pe care compania ar fi trebuit să o platească pe profitul excepţional din 2022.

Începutul acestui an a debutat cu un scandal între companie şi Ministerul Fi­nan­ţelor privind aplicarea unei noi taxe pe pro­fiturile excepţionale din 2022 ale companii­lor energetice. La finalul anului trecut, pe 29 decembrie, Guvernul României a emis OUG 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pen­tru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie. Prin OUG 186 se stabileşte că în cazul în care profiturile impozabile/conta­bile din 2022, respectiv din 2023 obţinute din companiile prevăzute în regulament de­pă­şesc cu mai mult de 20% media profitu­rilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%. În OUG sunt precizate foarte clar activităţile vizate de noua taxă: CAEN: 0610 - „Extracţia ţiţeiului“, 0620 - „Extrac­ţia gazelor naturale“, 0510 - „Extracţia huilei“, 1910 - „Fabricarea produselor de cocserie“ şi 1920 - „Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului.“

Mai departe, în regulamentul euro­pean se precizează următoarele lucruri.

„Fără a-şi modifica în mod substanţial structura costurilor şi fără a-şi spori in­vesti­ţiile, societăţile din Uniune şi sediile perma­nente care generează cel puţin 75 % din cifra de afaceri din activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi ra­finăriilor au înregistrat o creştere a profitu­rilor datorită circumstanţelor bruşte şi im­previzibile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reducerii apro­vi­zio­nării cu energie şi creşterii cererii ca urmare a temperaturilor extrem de ridica­te“, se arată în textul regulamentului pu­blicat încă din octombrie anul trecut.

Firmele vizate sunt cele care generează cel puţin 75 % din cifra lor de afaceri din activităţi economice în domeniul extracţiei, mineritului, rafinării ţiţeiului sau fabricării produselor de cocserie, se mai arată în regulament. Practic, încă din octombrie, anul trecut, companiile din zona de petrol şi gaze ştiau că vor fi taxate.

La începutul acestui an, OMV Petrom a declarat că „în baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.”

Ţinând cont de rezultatele prezentate azi, OMV Petrom nu va plăti acestă taxă, pentru că nu este atins acel procent de 75% al activităţilor taxabile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: omv petrom profit OMV Petrom