x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Operatorii din turism cer scăderea TVA la 9%

Operatorii din turism cer scăderea TVA la 9%

de Elena Stan    |    09 Iul 2014   •   18:33
Operatorii din turism cer scăderea TVA la 9%
Reducerea TVA la toate serviciile din turism ar creşte circulaţia turistică şi ar determina o scădere a preţului pachetelor turistice

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism şi Federaţia Asociaţiilor Regionale de Dezvoltare şi Promovare a Turismului din România solicită Guvernului egalizarea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, ca măsură fiscală imediată, având în vedere situaţia politică instabilă din Ucraina şi infrastructura afectată de condiţiile meteo nefavorabile din Bulgaria. Extinderea cotei reduse de TVA de 9% la cazarea cu demipensiune sau pensiune completă pentru toate structurile de primire turistică clasificate de Autoritatea Naţională de Turism va impulsiona turiştii să consume şi servicii de masă la hoteluri, într-o proporţie mai mare decât acum, pe hotelieri să practice şi sistemul all inclusive şi, de asemenea, ar putea determina şi o reducere cu 10% a preţului pachetelor turistice. “Preţul pachetului care cuprinde şi masa este extrem de important în cazul familiilor cu copii. Apare o situaţie bizară, care trebuie corectată, pentru că acelaşi preparat are 9% TVA dacă este servit la micul dejun şi 24% dacă este servit la ora prânzului”, susţine Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al ANAT. În prezent, cota redusă de 9% se aplică numai pentru servicii de cazare şi cazare cu mic dejun inclus. Restul serviciilor din turism, inclusiv cele ale agenţiilor care comercializează produse turistice în România, se impozitează cu cota integrală de 24%. “Cota TVA de 24% este mai mare decât nivelul aplicat în majoritatea ţărilor UE şi pune industria într-o situaţie de necompetitivitate faţă de ţările concurente pe piaţa turismului. Bulgaria aplică o cotă de 9% din aprilie 2011 pentru vacanţele cumpărate prin agenţiile de turism, Grecia a redus TVA pentru restaurante la 13%, Spania are o cotă de 10% pentru cazare şi restaurant”, a precizat Lucia Morariu, preşedintele ANAT. “Considerăm că Guvernul României are obligaţia de a sprijini turismul românesc, astfel încât să folosim eficient contextul actual. A sosit momentul ca Guvernul să adopte o decizie fiscală cu impact major în avantajul turismului românesc”, a spus Corina Martin, preşedinta FAPT.

TVA în alte state

Ţările care atrag anual sute de mii de turişti români practică TVA redusă pentru serviciile de turism. Astfel, în Cipru, unde în 2013 au fost 2.000 de români, se aplică o cotă egală a TVA la cazare şi restaurant, respectiv 9%, în Franţa, Austria şi Italia, unde anul trecut au fost aproximativ 100.000 de români, se practică cotă egală de câte 10% la restaurant şi cazare. În Malta, care anul trecut a primit circa 4.500 de români, TVA este de 7% cazare şi 18% restaurant, Germania are 7% la cazare şi 19% la restaurant, Croaţia are cotă de câte 13% cazare şi restaurant, iar Cehia are 15% la cazare şi 21% restaurant. Portugalia are TVA 6% la cazare, 23% restaurant, Ungaria are 18,56% cazare şi 27% restaurant, iar Marea Britanie, unde anul trecut au fost peste 14.000 de români, are TVA de 20% la cazare şi 20% la restaurant. ANAT consideră că prin aplicarea TVA diminuat se reduce evaziunea fiscală, crescând şi încasările la bugetul de stat.

×