x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oprea vrea un criteriu geografic pentru alocarea sumelor din Fondul de Inovare

Oprea vrea un criteriu geografic pentru alocarea sumelor din Fondul de Inovare

de Redacția Jurnalul    |    23 Mar 2024   •   23:20
Oprea vrea un criteriu geografic pentru alocarea sumelor din Fondul de Inovare

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a susținut, la o întâlnire cu industria siderurgică în Bruxelles, introducerea unui criteriu geografic pentru alocarea sumelor din Fondul de Inovare.

Comisarii pentru Concurență, Margrethe Vestager și pentru Relații Interinstituționale și Prognoză, Maroš Šefčovič, au găzduit întâlnirea cu industria siderurgică reprezentată de sindicate, patronate și executiv.

Tema dialogului a fost tranziția curată a acestei industrii.

„Realitatea arată că această industrie a fost greu încercată de criza energetică, concurența din afara pieței unice, inflație, scăderea cererii pieței. În România, furnalul de la Galați lucrează. Anul trecut când a fost oprit, am reușit să găsim soluții împreună cu sindicatele, directoratul, autorități locale și europarlamentari pentru repornirea producției. Situația ar fi putut fi la fel de gravă ca în Polonia sau Cehia unde capacitățile de producție au fost închise. Pentru ca să avem predictibilitate este nevoie urgentă de un plan european pentru această industrie strategică. În acest context, am vorbit despre nevoia de flexibilitate în asumarea termenelor pentru anumite ținte în ceea ce privește decarbonarea, corelarea lor cu progresul tehnologiei pentru utilizarea hidrogenului sau a captării și stocării carbonului”, a scris Ştefan Radu Oprea pe Facebook.

De asemenea, a susținut introducerea unui criteriu geografic pentru alocarea sumelor din Fondul de Inovare și mai multă coeziune cu țările din Europa de Est și Centrală ale căror bugete naționale nu permit scheme de ajutor de stat comparabile cu cele din statele membre cu economii mai dezvoltate.

„Am profitat, totodată, de drumul la Bruxelles pentru a vizita și compania Sonaca cu activitate în domeniul aeronauticii și care dorește să își dezvolte producția din România. Potențialul acestei industrii este foarte mare în țara noastră, piața avioanelor, deci și a componentelor sau serviciilor conexe, este în creștere și de aceea susținem companiile cu capital de stat sau privat care activează în acest domeniu. Există tradiție și expertiză în producția de avioane și elicoptere, dar și a pieselor și subansamblelor componente”, adaugă ministrul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ştefan Radu Oprea Fondul de Inovare