Păinea se va scumpi cu circa 50% pănă la sfărşitul acestui an. Şi producătorii de uleiuri vegetale, lactate, zahăr şi mezeluri iau in considerare majorări treptate de preţuri.
Păinea se va scumpi cu circa 50% pănă la sfărşitul acestui an. Şi producătorii de uleiuri vegetale, lactate, zahăr şi mezeluri iau in considerare majorări treptate de preţuri.
După creşterea preţului cu 10%, din perioada august-septembrie, brutarii "recidivează" şi anunţă scumpiri in valuri la păine. Luna aceasta ne aşteaptă tot o majorare de 10%, iar in noiembrie şi decembrie aceasta va fi de 10%-15%. Rotunjind, păinea se va scumpi cu circa 50% pănă la sfărşitul anului, ca urmare a creşterii preţului grăului, alimentată de producţia proastă de anul acesta, a anunţat ieri Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan. El a precizat că, in această toamnă, grăul este de 2,5 ori mai scump faţă de aceeaşi perioadă a lui 2006, şi tendinţele pe piaţa internaţională, de unde va trebui să importăm, sunt de creştere.
CARNE. Creşterea costurilor cu materiile prime aduce scumpiri şi la alte produse alimentare. "Există riscul să apară majorări de preţ la produsele din carne", a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. Probabil prin octombrie-noiembrie, in funcţie de politica fiecărui producător. In ultimele cinci luni, materia primă - al cărui preţ se regăseşte in proporţie de 50%-70% in cel al produsului finit - s-a scumpit cu 20%, pentru că din cauza secetei crescătorii plătesc mai mult pentru hrana animalelor. In plus, leul s-a depreciat cu 9% şi au avut loc şi scumpiri la gaze şi combustibili. "Pe piaţă a şi apărut o uşoară scumpire", a spus Minea. Şi producătorii de lactate spun că acestea s-ar putea scumpi, cu circa 10%, din noiembrie. Iar pănă la sfărşitul anului preţul zahărului va creşte cu circa 10%. Scumpiri sunt aşteptate şi in cazul uleiurilor vegetale. De altfel, in multe magazine uleiul s-a scumpit deja. Majorarile sunt de la un leu pănă la o dublare a preţului.
Dezastru la recoltă
De pe cămpiile Romăniei s-au adunat, anul acesta, circa 3 milioane de tone de grău, comparativ cu 5,2 milioane de tone in 2006. Şi recolta de floarea-soarelui este estimată la circa 520.000 de tone, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din producţia de anul trecut. Producţia 2007 este cu doar 20.000 de tone mai mare decăt cantitatea de floare pe care Romănia o avea, in mod tradiţional, disponibilă pentru export. Prost stăm şi la porumb. In hambare se vor strănge circa 3,6 milioane de tone, ceea ce reprezintă cea mai redusă recoltă de după 1989. Seceta a afectat producţia de cereale la nivel mondial, ceea ce a făcut ca preţul acestora să crească.