x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pâinea s-ar putea ieftini

Pâinea s-ar putea ieftini

20 Oct 2011   •   14:12

''Este posibil sa mancam o paine mai ieftina deoarece pretul fainii a scazut cu 30 de procente, iar graul a ajuns la 750 de lei /tona. Pretul fainii este in cadere continua de la 1,35-1,7 lei/kg anul trecut la doar 0,95-1,15 lei/kg in prezent. De asemenea, recolta de grau din acest an este de o calitate exceptionala. Brutariile vor incerca sa tina de pret deoarece anul trecut pretul materiei prime a crescut de peste trei ori, iar painea s-a scumpit cu numai 10%-15%. Totul depinde de cum se vor aproviziona morarii. Daca pretul fainii va scadea sub 750 de lei pe tona este posibil sa asistam si la o ieftinire a painii'', a spus Popescu, potrivit Agerpres.

Oficialul a spus ca a fost inregistrata o scadere a consumului de paine in Romania, sub o suta de kilograme pe om intr-un an, pana la 98 de kilograme, iar tendinta este in continuare in scadere.
''Motivul acestei scaderi nu este legat de lipsa resurselor financiare, pentru ca painea este inca ieftina pe piata romaneasca fata de media europeana, ci pentru ca oamenii au trecut pe alte alimente care vin complementare consumului de paine. S-a facut si o recolta buna de cartofi, pretul la legume a scazut foarte mult, in timp ce consumul de carne s-a dublat in ultimii 10 ani. De asemenea, tineretul se indreapta spre snak-suri si alte produse'', a adaugat Aurel Popescu.

Pe de alta parte, Popescu a precizat ca in ultimul timp a crescut consumul de produse de patiserie, care este in continua dezvoltare.
In Romania, consumul lunar de paine pe cap de locuitor este de 7,8 kg, iar consumul de paste fainoase pe cap de locuitor ajunge la 2,5 kg,. Numai in ultimii zece ani, consumul de paine s-a redus cu zece kilograme pe cap de locuitor, ajungand in anii 2008/2009 la 108 kg -110 kg pe an.
Acesta a precizat ca stocurile de materie prima sunt suficiente pana dupa sarbatorile de iarna, iar pretul graului va mai inregistra o scadere deorece a iesit si Rusia cu cantitati semnificative la export.
''Morarii s-au grabit sa isi faca aprovizionarile cu materie prima deoarece nu au vrut sa aiba probleme in iarna. Rusia a iesit la export foarte puternic, iar ei vand tona de grau cu 230 de dolari, in timp ce exportatorii romani vor sa vanda cu 230 de euro tona. In aceste conditii, exportul nostru nu merge, iar daca nu il dau la export si nici pe piata interna vor fi nevoiti sa reduca preturile'', a adaugat Popescu.
In acest an productia de grau a depasit 8 milioane de tone, iar in sase-sapte judete in tara, graul este bun in proportie de suta la suta pentru panificatie, in timp ce in restul judetelor procentul mediu este de 80%.
Necesarul intern de grau este de trei milioane de tone (250.000 de tone lunar), la care se adauga alte 500.000 de tone de grau pentru samanta.
In Romania activeaza in jur de 5.000 de agenti economici inregistrati in industria de panificatie si alti 2.500 in cea de morarit, numarul angajatilor din sector cifrandu-se la 35.000.
ROMPAN reuneste circa 280 de producatori din industria de morarit si panificatie, cei mai importanti fabricanti din domeniu. Firmele asociate Rompan asigura, la nivel national, peste 70% din productia de paine si produse fainoase si in jur de 40 - 45% din cea de panificatie.

×