x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Paradoxul prețurilor negative la energie electrică în România: De ce NU scad facturile?

Paradoxul prețurilor negative la energie electrică în România: De ce NU scad facturile?

de Redacția Jurnalul    |    09 Apr 2024   •   17:15
Paradoxul prețurilor negative la energie electrică în România: De ce NU scad facturile?

În ciuda prețurilor negative la energia electrică înregistrate recent în România, românii nu simt în mod imediat o scădere în facturi. Specialiștii avertizează că este necesară o așteptare de încă câteva luni până când consumatorii vor observa o reducere semnificativă a costurilor, chiar și după ce plafoanele au fost ajustate.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, explică acest fenomen aparent paradoxal. Într-o declarație pentru Antena 3 CNN, el a subliniat că creșterea considerabilă a capacităților de producție a energiei regenerabile, în special a panourilor fotovoltaice, a condus la un surplus de energie electrică în perioadele de vârf de producție și la un consum redus. Acest excedent duce la prețuri negative pe piața energiei, deoarece nu există cerere suficientă pentru a absorbi tot surplusul de energie.

Chisăliță a accentuat necesitatea investițiilor în sisteme de stocare pentru a gestiona surplusurile de energie și a maximiza utilizarea acestora în perioadele de vârf de consum, precum serile și nopțile. Acest lucru ar putea contribui la reducerea facturilor pentru consumatorii români în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, scăderea efectivă a facturilor va fi resimțită în special de către cei care consumă cantități mai mari de energie și care se încadrează în plafonul de tarifare mai ridicat. Pentru consumatorii cu un consum minim, impactul poate să nu fie atât de evident, deoarece prețurile rămân în general la nivelul minim de pe piață.

„Da. În principiu, vom avea astfel de situații, în special la nivelul celor care consumă în momentul de față peste 250 de kilowați/h pe lună și cei care aveau un plafon foarte ridicat 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus - aceștia vor fi principalii beneficiari și vor resimți un impact în ceea ce privește factura gazelor naturale. 

Pentru cei care în momentul de față au plafonul minim, cel mai probabil nu va exista o scădere efectivă a prețului și a valorii facturii, având în vedere că acest plafon minim în momentul de față este la nivelul ofertelor care sunt în piață, deci, ca atare, cel mai probabil ei nu vor fi beneficiarii evenimentelor din momentul de față", a mai spus Dumitru Chisăliță.

 

×