x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Participaţia Ministerului Finanţelor la FP a scăzut sub 45% la finele lunii septembrie

Participaţia Ministerului Finanţelor la FP a scăzut sub 45% la finele lunii septembrie

24 Sep 2010   •   00:00

Participaţia Ministerului Finanţelor Publice (MFP) la capitalul social al Fondului Proprietatea (FP) a scăzut la 44,7% la finele lunii septembrie, după ce în august statul a pierdut majoritatea, în principal din cauza anulării acţiunilor neplătite de MFP, respectiv 482,94 milioane de titluri, potrivit Mediafax.

Conform celor mai recente date obţinute de la Depozitarul Central, capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea era la 22 septembrie de 13,77 miliarde de lei, deţinut de 4.437 de acţionari.

Ministerul Finanţelor mai are în portofoliu 6,16 miliarde de acţiuni, în timp ce persoanele fizice controlează 5,39 miliarde de acţiuni, ceea ce reprezintă 39,15% din capitalul social. Restul acţiunilor, reprezentând 16,13% din capital, sunt deţinute de companii.

La începutul lunii august, a intrat în vigoare decizia Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea de reducere a capitalului social al FP de la 14,2 miliarde de lei la 13,7 miliarde de lei, prin anularea acţiunilor reprezentând capitalul social subscris şi nevărsat al Ministerului Finanţelor.

Cel mai recent raport privind structura întregului acţionariat FP a fost publicat la 29 iulie, când Ministerul Finanţelor figura cu 7,5 miliarde de acţiuni, echivalentul a 52,8% din capitalul Fondului. Astfel, în aproape două luni, participaţia MFP a scăzut cu peste opt puncte procentuale.

În aceeaşi perioadă, participaţia persoanelor fizice a crescut în august şi septembrie cu aproape şase puncte procentuale, de la 33,74% la 39,15%, în timp companiile şi-au majorat ponderea în capitalul social de la 13,4% la 16,13%.
La începutul lunii septembrie, MFP pierduse deja pachetul majoritar, având o participaţie de 49,01%.

Acţionarii FP au aprobat la începutul lunii septembrie numirea companiei Franklin Templeton Investment Management ca administrator unic al fondului. Franklin Templeton va prelua administrarea fondului după publicarea deciziilor AGA în Monitorul Oficial.

Responsabilul Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat atunci că până la 22 decembrie trebuie depus la CNVM prospectul pentru listarea fondului la BVB. El estima că FP va fi listat cel mai târziu în februarie.

Totodată, preşedintele-director general al Franklin Templeton, Mark Mobius, a afirmat că Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori de la Londra la sfârşitul anului viitor.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. 

×
Subiecte în articol: economic