x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pasti la manastiri, cu 3 milioane de lei

Pasti la manastiri, cu 3 milioane de lei

08 Apr 2005   •   00:00

Credinciosii au ocazia sa petreaca Invierea Domnului la lacasurile sfinte din Moldova sau Ardeal, la preturi cuprinse intre 1,5 si 5 milioane de lei.

  • de ELENA STAN
  • ECONOMIC/BUSINESS

  • DESTINATIE. Farmecul manastirilor din nordul Moldovei este de neegalat
    Vizitarea locurilor sfinte in preajma Sarbatorilor de Pasti a devenit un obicei pentru romani, care cauta astfel sa fie mai aproape de Dumnezeu.

    LACASURI ROMANESTI. Operatorii de turism organizeaza excursii la toate manastirile mari din tara. La Gura Humorului, o persoana va plati intre 3,2 si 3,6 milioane de lei pentru trei nopti cazare cu mic dejun, beneficiind si de o noapte gratuita. Pretul variaza in functie de spatiul de cazare: garsoniera, camera dubla sau apartament. Tariful include un bufet rece, cu oua rosii, cozonac, pasca si vin, care se va servi dupa slujba de Inviere, oficiata la Catedrala Sf. Treime din apropiere. La 1 Mai, turistii se vor putea bucura de o seara festiva, cu bucate traditionale, muzica si dans. Pentru cei care vor sa mearga la Sinaia de Pasti, cazarea plus mic dejun - bufet suedez - ii va costa intre 1,5 si 5 milioane de lei, pentru dejun si cina acestia vor plati 700.000 de lei, iar pentru cina festiva, 900.000 de lei de persoana. Aici pot fi vizitate Manastirea Sinaia, cu biserica veche - care este ctitoria Spatarului Mihail Cantacuzino si a fost pictata de Pahomie Schimonahul - Parvu Mutu. Biserica noua a fost ctitorita de regele Carol I si de regina Elisabeta. Tot la Sinaia se pot vizita Schitul Inaltarea Sf. Cruci Caraiman si Manastirea Tiganesti.

    PELERINAJ. Cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, Patriarhia Romana organizeaza pelerinaje prin tara. Pelerinajul de patru zile in Ardeal costa 4,5 milioane de lei si include vizitarea manastirilor Cotmeanca, Cozia, Sambata de Sus, cu cazare, cina si participare la slujba Prohodului Domnului din 29 aprilie. In urmatoarea zi, turistii pot participa la Sfanta Liturghie si pot servi micul dejun la Catedrala Mitropolitana Sibiu, dupa care excursia continua catre Catedrala Arhiepiscopala Alba-Iulia. Cazarea se va face la Manastirea Ramet. Programul mai cuprinde masa festiva de Pasti, timp pentru rugaciune si odihna, cina, iar in ultima zi, 2 mai, participare la Sfanta Liturghie, masa de pranz si plecarea spre Bucuresti. Patriarhia organizeaza pelerinaje si in Moldova, cu vizitarea locurilor sfinte din zona, tot la pretul de 4,5 milioane de lei pentru patru zile. In luna aprilie, Patriarhia organizeaza excursii de o zi, cu plecarea la ora 6 :45 de la Clopotnita din Dealul Mitropoliei. Pretul variaza intre 250.000 si 450.000 de lei de persoana si include transportul si vizitarea a cate doua-trei manastiri. Credinciosii pot alege intre mai multe trasee, printre care : manastirile Cetatuia - Namaiesti - Aninoasa - Corbii de piatra, manastirile Ghighiu - Suzana - Crasna, manastirile Dervent - Sfantul Apostol Andrei, traseul care cuprinde manastirile Dintr-un Lemn, Surpatele, Bistrita.

    IN TARA SFANTA
    Romanii care vor sa-si petreaca Sarbatorile de Pasti in strainatate pot pleca in Cipru, Egipt, Malta, Italia, Turcia, Budapesta, Franta sau Israel. Tarifele sunt cuprinse intre 300 si 650 de euro de persoana si includ: biletul de avion, cazarea in hoteluri de doua si trei stele, mic dejun, turul orasului cu autocarul, ghid insotitor si transportul la un loc sfant in seara de Inviere. Pentru Israel, Tara Sfanta, doritorii platesc 645 de euro de persoana. Ei vor fi cazati in hoteluri de trei stele, timp de patru nopti, in Ierusalim, o noapte in Nazareth si o noapte in Haifa.

    ×
    Subiecte în articol: economic pasti