x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pasti la tara, cu cina la stana

Pasti la tara, cu cina la stana

21 Mar 2005   •   00:00

Pensiunile agroturistice, cu gazde ospitaliere si meniu traditional, reprezinta una dintre variantele pentru vacanta de Pasti care bate la usa. Tarifele pentru o zi de cazare cu masa in judetul Neamt variaza intre 700.000 si doua milioane de lei de persoana.



  • de IOHANNA ONACA PURDEA
  • ARTA. In atelierele din nordul Moldovei puteti deprinde mestesugul incondeierii oualor
    Sarbatoarea Pastilor ne aduce mai aproape de Dumnezeu, iar multi dintre noi isi doresc sa petreaca aceste zile in locuri linistite, pline de pace, alaturi de cei dragi. O varianta este sarbatorirea Invierii Domnului la pensiunile agroturistice de langa frumoasele biserici si manastiri din nordul Moldovei, aproape de natura, de unde pleci mai odihnit, mai impacat cu sine.

    MOLDOVITA. O vacanta deosebita o puteti petrece la pensiunile de langa Manastirea Moldovita. In aceasta zona, care atrage prin privelistea neasteptat de frumoasa a muntilor si a manastirii, veti fi intampinati de gazde ospitaliere. Odata ajunsi aici, aveti ocazia sa luati parte la pregatirile pentru Sarbatoarea Invieirii - framantatul cozonacilor, vopsitul oualor - sau sa participati la denii chiar la manastire. Cei care doresc sa deprinda mestesugul incondeierii oualor pot invata cateva tehnici chiar de la un atelier special din sat.

    CALARIE SI DRUMETII. Aici nu aveti cum sa va plictisiti, pentru ca variantele de petrecere a timpului liber sunt numeroase si foarte atragatoare. Puteti alege intre o vizita la manastirile Putna, Voronet, Humor, Sucevita, drumetii prin padure sau o plimbare calare, a carei pret este de 120.000 de lei pentru trei ore. Gazdele va ofera si alte variante de a petrece timpul liber, cum ar fi o plimbare cu carutele sau un foc de tabara si un picnic in padure.

    Printre bunatatile pe care veti avea ocazia sa le gustati in Moldova se numara fripturile de miel sau de porc stropite cu vin, cozonacii umpluti cu nuca sau pasca cu smantana. Cei care doresc pot lua un pranz sau o cina la stana, unde ciobanii vor scoate pe masa felurite soiuri de branza, insotite de o tuica de prune si de alte bunatati.

    CAZARE. Daca alegeti sa va cazati la o pensiune de trei margarete, veti plati 5,6 milioane de lei pentru un sejur de trei zile, cu demipensiune si masa festiva, sau 7 milioane de lei pentru patru nopti, in aceleasi conditii. In medie, pretul unei zile de cazare cu demipensiune in zona variaza intre 1,5 si 1,9 milioane de lei de persoana. Pensiunile din reteaua Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) au tarife cuprinse intre 5 si15 euro/zi/persoana (numai pentru cazare) sau intre 20 si 30 de euro pe zi de persoana pentru pensiune completa si masa de Pasti. Cei care aleg sa petreaca Pastile in Moldova se pot caza in pensiunile ANTREC din zonele Bistricioara - Ceahlau - Durau, Filioara - Agapia, Tupilati, Viisoara, Vaduri, Pangarati, Farcasa, Buhalnita, Bicazu Ardelean, Almas sau Piatra-Neamt.

    LA BRASOV
    Pentru 55 de euro de persoana (circa doua milioane de lei), turistii pot petrece trei zile la pensiunile din Brasov. Pretul include doua nopti de cazare cu demipensiune si masa festiva de Pasti. Si aici aveti ocazia sa luati parte la pregatirile pentru masa festiva, precum si sa va petreceti timpul intr-un mod cat mai placut. Una dintre variante este plimbarea cu caruta, la pretul de 6 euro. Bunatati traditionale de Pasti vor pregati si gazdele din pensiunile brasovene: ciorba de miel, cozonac cu nuca si mac, pasca, smantana, cas, ciocolata, oua rosii, vin si tuica de casa.

    IN DELTA
    Cei care isi doresc un sejur in Delta Dunarii trebuie sa faca rezervari din timp, pentru ca 50% din cele 400 de locuri oferite, de Pasti, de cele 37 de pensiuni ale ANTREC s-au ocupat deja. Principalele puncte de atractie oferite de pensiunile turistice de Pasti sunt vizitele in padurea Letea, in zonele salbatice ale Deltei, la colibele pescarilor, precum si plimbarile de agrement, in conditiile in care pescuitul in perioada respectiva este interzis. Costul unui pachet de servicii complet intr-o pensiune de trei margarete pentru cinci zile este de 139 de euro de persoana.
    ×
    Subiecte în articol: economic pasti pensiunile