Energia eoliana este o energie "imorala" pentru ca are nevoie de subventii si e platita din banii nostri, a declarat miliardarul Dinu Patriciu.
"Ca niste elevi silitori, noi, Romania, preluam toate ideile proaste de la Bruxelles. Cum ar fi construirea a 4.000 MW eolieni din banul nostru. Si va spun din perspectiva de producator de turbine: e o industrie imatura ce consuma bani si nu produce. Exageram foarte tare si vom cheltui foarte multi bani pe o energie ce nu va fi economica decenii de-acum inainte", a afirmat el.
Romania sustine energia regenerabila printr-o schema care asigura producatorilor un influx de 10 miliarde de euro, fiind cea mai generoasa din Europa. Deja industria incepe sa sufere din cauza scumpirii energiei. Producatorul de aluminiu Alro a anuntat recent ca energia verde si schemele de reducere a emisiilor determina cresterea costurilor cu 20%. Transelectrica a anuntat si ea ca are nevoie de investitii de 500 de milioane de euro pentru a transporta energia eoliana. Mai mult, Romania are proiecte in sectorul energiei eoliene de 30.000 MW, aproape dublu fata de intregul sistem energetic, care totalizeaza 18.000 MW.
Prezent la acelasi eveniment, Ionel David, consultant la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana i-a replicat afaceristului ca aceste energii sunt promovate si pentru diversificarea surselor de aprovizionare si ca pana in 2020 se vor construi in Romania ferme totalizand 5.000 MW, nu 4.000 cum aprecia Patriciu. Imediat, insa, miliardarul a spus ca "asta inseamna ca ati dat romanilor o veste foarte proasta". Potrivit calculelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) energia facturata populatiei ar trebui sa se scumpeasca cu 30% pana in 2017.
In privinta alternativelor, Patriciu a spus ca "daca tot avem bani (de dat pe subventionarea eolienelor- nr), mai bine facem statul participant in zacamintele de shale gas".
Acestea sunt gazele de sist, despre care Patriciu e de parere ca reprezinta viitorul, datorita progreselor realizate in SUA. "Partea buna e ca traim intr-o epoca de aur a gazelor. Rezervele de gaz de sist sunt mult mai mari decat cele de gaze normale. In 2-3 ani vom putea exploata si rezervele de gaz hidrat. Gazul hidrat e mult mai mult decat toate rezervele adunate din lume", a mai precizat Patriciu. (Daniel Ionascu)