x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Patronii rămîn fără angajaţi

Patronii rămîn fără angajaţi

de Catalin Pruteanu    |    19 Apr 2008   •   00:00
Patronii rămîn fără angajaţi
Sursa foto: Cătălin Pruteanu/

Criza forţei de muncă se accentuează îngrijorător. La cîteva ore de la deschiderea bursei generale a locurilor de muncă de ieri din Bucureşti, la Colegiul “Petru Maior”, locul de desfăşurare, erau mai mulţi angajatori decît persoane în căutarea unui loc de muncă.

Criza forţei de muncă se accentuează îngrijorător. La cîteva ore de la deschiderea bursei generale a locurilor de muncă de ieri din Bucureşti, la Colegiul “Petru Maior”, locul de desfăşurare, erau mai mulţi angajatori decît persoane în căutarea unui loc de muncă.

 

Cei mai mulţi reprezentanţi ai firmelor aşteptau plicti­siţi candidaţii la posturile va­cante. Puţinii vizitatori se opreau din cînd în cînd în faţa an­gajatorilor, întrebau de salariu şi de alte “beneficii”, îşi notau şi, după un tur complet, se întorceau la fir­me­le care ofereau cei mai mulţi bani.

Practic, angajatorii bucureşteni caută de toate: agenţi de pază şi lucrători comerciali, contabili, se­cretare, recepţioneri, agenţi de asi­gurări, ingineri, farmacişti, arhitecţi, traducători, croitorese, lăcătuşi, sudori, zugravi, mecanici, chelneri, tîmplari, muncitori pentru demolări şi construcţii sau călcătorese. Multe dintre salariile oferite săreau de 2.000 de lei net, iar unele firme puneau la bătaie şi alte avantaje: asigurare medicală, masa de prînz, bonuri de masă sau transport gratuit. De exemplu, o firmă de pază şi protecţie oferea candidaţilor (care nu trebuiau să aibă neapărat experienţă sau cine ştie ce fizic impresionant) un salariu de 1.500 de lei plus transport gratuit la sediul firmei, bonuri de masă şi prime consistente de sărbători. Salariul unui contabil cu cel puţin un an de experienţă se negocia începînd cu 2.000 de lei.

 

EŞEC. Prezenţa de anul acesta la bursa bucureşteană a locurilor de muncă a fost aproape la jumătate faţă de anul trecut. “Din păcate, am avut o prezenţă sub aşteptări, de nu­mai 1.100 de persoane, faţă de 2.100 anul trecut”, ne-a declarat du­pă încheierea evenimentului di­rec­torul Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Bu­cureşti (AMOFMB), Dumitru Pe-li­can. “Aceasta arată că deficitul de forţă de muncă în Capitală se ac­cen­tuează de la an la an şi de la tri­metru la trimestru”, susţine Pelican. Prezent la eveniment, Paul Păcuraru, ministrul Muncii, Egalităţii de Şanse şi Familiei, a stat de vorbă atît cu angajatorii, cît şi cu cei aflaţi în căutarea unei sluj­be. După ce a primit şi propuneri de angajare din partea unor firme, Păcuraru a observat că oferta de muncă este diversă, dar că interesul participanţilor este destul de redus, cu toate că unele salarii sînt la un nivel occidental.

 

ÎNTOARCERE. Ministrul Păcuraru e de părere că prin întoarcerea muncitorilor români din străinătate se va putea acoperi o parte din deficitul de forţă de perso­nal care începe să ameninţe dezvoltarea firmelor din România. Surprins de unele pretenţii salariale ale românilor, Paul Păcuraru a declarat că nivelul retribuţiilor nu poate fi “rupt” de productivitate, care la noi este încă sub cea din vestul Uniunii Europene. “Productivitatea muncii din IMM-urile din România este de 20 de ori mai mică faţă de Occident. Aşa că este greu să ai pretenţii de echilibru între oferta din Italia, Spania sau Franţa şi cea din România”, a spus ministrul Muncii. La ediţia din acest an a bursei, organizată de AMOFMB, au participat 233 de agenţi economici care au oferit 6.429 de joburi, majoritatea acestora pentru muncitori calificaţi (2.751) şi persoane cu studii medii (2.098). Restul de joburi au fost oferite celor cu studii superioare (609) şi muncitorilor necalificaţi (971).

 

Comparaţie

“Un muncitor calificat în construcţii ajunge în Bu­cu­re­şti şi la 1.000 de euro, cam cît cîş­tigă în Italia. În Spania e criză în sectorul imobiliar şi cred că foarte mulţi români vor alege să se întoarcă acasă. “

Paul Păcuraru, ministrul Muncii

 

Construcţii, confecţii şi servicii

Potrivit AMOFM Bucureşti, ofertele de locuri de muncă de­pu­se de angajatori pentru această bursă au fost în proporţie de 27% din domeniul de activitate al serviciilor, 14% pentru comerţ, 12% din oferte pentru construcţii, iar 11% au reprezentat locuri de mun­că în industria textilă şi a confecţiilor. La ediţia de anul trecut din Capitală locurile de mun­că oferite au depăşit 5.000, iar rata de ocupare a fost de 32%. Firmele din capitală sînt în criză de personal, rata şomajului înre­gis­­trată la sfîrşitul lui martie fiind de 1,8%, cu 18.198 de şo­meri, cei mai mulţi, 12.004, fiind muncitori, iar 1.488 fiind absolvenţi de facultate. Din totalul şo­me­rilor bucureşteni, 8.500 au în­tre 40 şi 55 de ani şi doar 1.674 au vîrsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani. La nivel naţional, bursa generală a locurilor de muncă s-a or­ga­nizat în peste 120 de locaţii, iar totalul slujbelor oferite a de­păşit 40.000, cele mai multe în Capita­lă şi în judeţele Constanţa, Timiş, Iaşi, Buzău, Galaţi şi Caraş-Se­verin. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la nivelul întregii ţări, ieri au fost angajate pe loc 1.787 de persoane şi au fost selectate aproape 18.000 de persoane.

 

catalin.pruteanu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic