x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensia ajunge la mâna guvernanţilor

Pensia ajunge la mâna guvernanţilor

de Diana Scarlat    |    23 Iun 2010   •   00:00

Ministerul de Finanţe cere de­pu­ta­ţi­lor să scoată valoarea punctului de pen­sie din Legea sistemului unic de pensii şi punctul să fie stabilit în funcţie de condiţiile economice din fiecare an. Asta înseamnă că dacă economia nu va merge bine, punctul de pensie se va micşora până la un nivel considerat convenabil de guvernanţi. În acest fel, pensiile oamenilor ajung la mâna politicienilor şi este de aşteptat ca anul viitor pensiile să nu mai revină la valoarea de dinainte de a fi tăiate cu 15%. Aşa cum a pro­mis premierul Emil Boc.

"În prezent se află în dezbatere în procedură parlamentară proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice care are în vedere asi­gu­rarea sustenabilităţii financiare a sis­temului public de pensii. În con­di­ţiile în care Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor a aprobat ca punctul de pensie să fie 732,8 lei la data intrării în vigoare a legii, deficitul bugetului asigurărilor de stat în perioada 2011-2013 ar fi de 12,5 miliarde de lei în anul 2011, 12,6 miliarde de lei în 2012 şi 13,0 miliarde de lei în 2013", arată mi­ni­strul Vlădescu într-o scrisoare adre­sată conducerii Camerei Deputa­ţilor.

Chiar de anul viitor, valoarea punctului de pensie s-ar putea stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, conform unui amendament a proiectului Legii sistemului unic de pensii, propus luni de mi­nis­­trul Finanţelor, Sebastian Vlă­des­cu. Motivaţia este asigurarea echilibrului bugetului general consolidat în condiţiile în care deficitul acestuia trebuie redus sub 3% din PIB în anul 2012 conform Programului de convergenţă şi Pactului de stabilitate.

O altă propunere a ministrului Fi­nanţelor este ca "în cazul în care sunt necesare transferuri de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, va­loa­rea punctului de pensie se va stabi­li prin legile bugetare anuale în func­ţie de transferurile posibile a se acorda". Biroul Permanent al Ca­me­rei Deputaţilor a decis, luni, ca amenda­mentul propus de Vlădescu să fie tri­mis la comisia de muncă unde se află în dezbatere proiectul de lege, după ce săptămâna trecută Camera D­e­pu­taţilor a decis să retrimită spre ana­liză raportul la proiectul legii pensii­lor co­misiei de muncă.

×
Subiecte în articol: economic