x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Solicitare de suplimentare a fondurilor pentru Pensiile Militare din MAI. Ministerul cheltuiește jumătate din bugetul salarial pe pensiile poliţiştilor

Solicitare de suplimentare a fondurilor pentru Pensiile Militare din MAI. Ministerul cheltuiește jumătate din bugetul salarial pe pensiile poliţiştilor

de Redacția Jurnalul    |    19 Ian 2024   •   13:15
Solicitare de suplimentare a fondurilor pentru Pensiile Militare din MAI. Ministerul cheltuiește jumătate din bugetul salarial pe pensiile poliţiştilor

În ultima ședință de guvern, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut o solicitare către Guvern pentru suplimentarea plafonului destinat plății pensiilor militare în luna ianuarie. Potrivit documentelor publice disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor, pensiile militare ale MAI absorb anual o sumă semnificativă de 1,5 miliarde de euro, aproximativ 8 miliarde de lei.

Recent, MAI a propus o suplimentare a sumelor plafonate pentru a acoperi necesitățile financiare, solicitând o sumă de 630 de milioane de lei pentru plata pensiilor. Această mișcare vine în contextul în care pensiile militare reprezintă aproximativ 28% din bugetul total al MAI, evaluat la 29 miliarde de lei (5,8 miliarde de euro). Salariile personalului activ reprezintă 16 miliarde de lei, adică aproximativ 3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că MAI cheltuiește jumătate din bugetul salarial pe pensiile poliţiştilor, relatează Ziarul Financiar.

Cu toate acestea, nivelul pensiilor în cadrul MAI variază considerabil. Un exemplu ilustrativ este pensia unui polițist pensionat la gradul de agent șef principal, cel mai înalt grad de subofițer de poliție, cu o vechime de 30 de ani în sistem, care se situează în jurul sumei de 4.000 de lei.

În comparație, un proaspăt absolvent al școlii de subofițeri din România beneficiază de un salariu de 3.000 de lei, cu adăugarea diferitelor sporuri, ajungând la un venit net cuprins între 3.500 și 3.800 de lei. Salariul mediu net în România este în prezent de 4.300 de lei.

Pentru ofițerii de rang înalt, în special cei care au avut funcții de conducere în Inspectoratul General de Poliție, pensiile depășesc 10.000 de lei, adică 2.000 de euro. 

×