x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensiile cresc cu două puncte

Pensiile cresc cu două puncte

14 Aug 2009   •   00:00

Pensiile vor creşte de la 1 octombrie cu două puncte procentuale, iar pensia socială minimă garantată, de la 300 la 350 lei, spune ministrul Muncii, Marian Sârbu.



În privinţa creşterii salariului minim pe economie cu 25 la sută de la 1 ianuarie 2010, Sârbu a spus că a avut loc deja o discuţie pe această temă la Ministerul Finanţelor. "Intenţia noastră este de respecta un calendar care a fost stabilit de toate partidele şi sindicatele, deşi, creşterea salariului minim după intrarea în vigoare a noii legii a salarizarii nu va produce pe grila de salarizare nici un fel de influenţă, pentru că până la momentul în care toţi bugetarii vor ajunge la grilele stabilite în textul iniţial, guvernul va avea dreptul să facă acele creşteri diferenţiate", a spus ministrul Muncii. În acest moment salariul minim pe economie este de 600 de lei.

Potrivit oficialului MMFPS, legea salarizării unice va rupe pentru o perioadă de tranziţie legătura dintre salariul minim şi toate celelalte salarii. "Pentru sistemul bugetar nu vor mai fi creşteri proporţionale pe grila de salarizare pentru că acesta este şi sensul noii legi a salarizării. Au rămas mult în urmă salariile mici şi unele, cele mari din sistemul bugetar, au urcat", a mai adăugat Marian Sârbu. Conform proiectului de lege a salarizării unice, cea mai mare parte a sporurilor va intra în salariile de bază, urmând ca, într-o perioadă de trei ani, ele să nu mai reprezinte decât 30 la sută din salariu, faţă de cât reprezintă acum, peste 50 la sută.

×
Subiecte în articol: economic