x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pentru cine a jucat Vulpescu? Şeful OPSPI demisionează după eşecul privatizării Oltchim, dar deschide dosarul suspiciunilor la Hidroelectrica

Pentru cine a jucat Vulpescu? Şeful OPSPI demisionează după eşecul privatizării Oltchim, dar deschide dosarul suspiciunilor la Hidroelectrica

de Vali Blanaru    |    03 Oct 2012   •   19:28
Pentru cine a jucat Vulpescu? Şeful OPSPI demisionează după eşecul privatizării Oltchim, dar deschide dosarul suspiciunilor la Hidroelectrica

Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a făcut ieri gestul cerut de premierul Victor Ponta şi şi-a prezentat demisia din funcţie. "Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, înaintează demisia sa către Ministrul Economiei, cerând totodată scuze publicului şi conducerii statului român pentru insuccesul licitaţiei din 21 septembrie pentru privatizarea Oltchim", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Plecarea lui Romulus Vulpescu din funcţia de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) ridică semne de întrebare asupra continuării mandatului de la Hidroelectrica. Vulpescu este aici administrator special, în virtutea faptului că avea funcţia de şef al Oficiului, instituţie subordonată MEC.

Faptul că Vulpescu şi-a negociat în timpul ultimelor zile un post în Consiliul de Supraveghere din partea Fondului Proprietatea face ca activitatea acestuia în interiorul instituţiei de stat să fie judecată cu suspiciune. În interiorul companiilor unde statul deţine acţiuni împreună cu Fondul Proprietatea au fost numeroase cazuri când voturile din interiorul Consiliilor de Administraţie ale celor două entităţi au fost opozabile, deci statul şi Fondul Proprietatea au avut interese contrare. Cu atât mai mult ridică semne de întrebare oferta făcută de Fondul Proprietatea lui Vulpescu.

Ministrul Chiţoiu, pe baza informaţiilor furnizate de serviciile secrete, trebuie să înlăture orice suspiciune atât asupra OPSPI, cât şi a persoanelor care au avut mandat de reprezentare. Jocul corect cu interesele statului nu poate fi virusat de oferte consistente din partea concurenţilor.

Plângere penală pe mail
Deşi demisia lui Vulpescu ar fi trebuit să pună capăt circului din ultimele zile, reprezentanţii statului au reuşit încă o dată să se facă de râs pe mâna aceluiaşi Vulpescu.

"Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizează astăzi, 3 octombrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la săvârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului român şi a opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de statul român, prin MECMA – OPSPI", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei emis ieri-dimineaţă.

Numai că, luat cu febra demisiei, Vulpescu a ajuns cu plângerea penală la Parchet după ora 15:00, când s-a terminat programul. În cele din urmă, plângerea a fost trimisă pe e-mail de către minister.

DD, acuzat de înşelăciune transfrontalieră

Revenind la comunicatul Ministerului Economiei, lucrurile nu stau bine nici pentru patronul OTV. "Intenţia numitului Diaconescu Cristian Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri care urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de 1 octombrie, când activitatea infracţională a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată", se spune în comunicat.

Ministerul Economiei arată că Diaconescu a săvârşit deliberat activitatea infracţională, care "prezintă elemente transfrontaliere", acţiune prin care a perturbat "deosebit de grav" activitatea Oltchim şi a OPSPI.

"Se apreciază că activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea Oltchim şi a drepturilor decurgând din această calitate, de numitul Diaconescu Cristian Dan. Se apreciază că activitatea infracţională reclamată prezintă elemente transfrontaliere", potrivit Ministerului Economiei.
În comunicat se precizează că patronul OTV a utilizat înscrisuri false pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane.

Noul şef al OPSPI este Alexandru Alexe

Alexandru Alexe, directorul Direcţiei de privatizare şi atragere de investiţii din Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) este noul şef al instituţiei, scrie Agerpres, care citează surse din cadrul Ministerului Economiei. Alexe va prelua conducerea interimar, până la numirea unui nou şef al instituţiei.

×
Subiecte în articol: remus vulpescu