In curand, Romania se va umple de pescari, florarese, apicultori sau legumicultori cu diploma. Aceasta deoarece, din 2007, nici un "nepriceput" nu va mai putea lucra in aceste bresle.
FLORINA ZAINESCU
Prin lege, pescuitul comercial nu va putea fi practicat decat de pescari profesionisti. Deoarece in Romania nu avea nimeni aceasta calificare, incepand din 2002, Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) si, mai apoi, Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) au initiat cursuri de pregatire, in urma carora "invataceii" primesc certificate de pescari profesionisti.
PREGATIRE. Pentru a putea accede la aceste cursuri, nu trebuie decat sa depuneti o cerere scrisa la Centrul Judetean de Consultanta Agricola si sa asteptati "inchiderea listelor". In momentul in care se strang destui amatori, functionarii centrului de consultanta stabilesc localitatea in care veti fi scolit, selecteaza lectorii si stabilesc programa. Apoi, timp de trei luni, va veti duce la scoala. In fiecare sambata si duminica. Veti invata tehnicile de pescuit legale, legislatia in domeniu, notiuni de ecologie si protectia muncii in activitatea de pescuit. Cursurile sunt gratuite si se vor incheia cu un examen de absolvire, in urma caruia se acorda atestatul de pescar. "Cererile de inscriere au fost si sunt in continuare numeroase", au declarat reprezentantii ANCA.
PROFESIONISTI. Dar nu numai pescarii trebuie sa se "profesionalizeze". In aceeasi situatie se regasesc si floraresele, legumicultorii, apicultorii, brutarii sau carmangierii. Diplomele obtinute permit fermierilor sa fie administratori de exploatatii agricole si tuturor celorlalti sa-si scoata rodul muncii la vanzare. Ca un bonus, toti cursantii vor capata notiuni de contabilitate si gestiune economica.
Citește pe Antena3.ro