x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petro-cartelul, bun de plată

Petro-cartelul, bun de plată

de Daniel Ionaşcu    |    17 Noi 2011   •   21:00

Comisia Europeana sustine concluziile investigatiei declansate de Consiliul Concurentei si recomanda sanctionarea companiilor implicate in retragerea unui carburant de pe piata deoarece a fost afectat comertul comunitar, a declarat ieri Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.
"Rapoartele terminate au fost trimise firmelor. Avocatii lor isi vor prezenta cazul apoi vom lua decizia finala. Daca vom vota raportul, care sustine sanctiuni, atunci companiile pot contesta decizia in justitie", a afirmat Chiritoiu.

El a mai completat ca societatile in cauza au la dispozitie 30 de zile pentru a pregati raspunsuri, dupa care reprezentantii lor vor fi audiati in data de 21 decembrie, iar decizia fi­nala va fi luata in ianuarie. Surse gu­vernamentale au declarat ca in de­cizia finala se va aplica principiul in­di­vidualismului, astfel ca pedepsele pentru fiecare companie vor fi dif­e­ri­te, in functie de comportamentul de pe piata. Petrom, Rompetrol, Lu­koil, OMV, MOL si Agip sunt cerce­ta­te din 2005 intr-o investigatie legata de carburanti. In vara acestui an aceas­ta a fost sparta in doua, iar bucata finalizata acum e legata de elimina­rea unui sortiment de benzina fara plumb dar cu aditivi care sa-l in­lo­cu­iasca.

La inceputul acestui an, un raport al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) spunea ca pre­tul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toa­te companiile au raportat pierderi sem­nificative, castigurile nefiind re­flec­tate corespunzator.

×