x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom neagă că are redevenţe fixe, uită că nu pot fi crescute până în 2014

Petrom neagă că are redevenţe fixe, uită că nu pot fi crescute până în 2014

de Daniel Ionaşcu    |    22 Sep 2011   •   21:00
Petrom neagă că are redevenţe fixe, uită că nu pot fi crescute până în 2014

'Hotul neprins e negustor cinstit', zice o vorba din popor. Petrom a ui­mit lumea postand o marja de pro­fit de 16% pe primul semestru. Jurna­lul National a calculat marja primelor 20 de companii petroliere din lume pentru rezultatele financiare din 2010.

Rezultatele arata ca Petrom a intrecut giganti ca Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips, Total, Eni sau Repsol, singurele companii care au intrecut 'campioana' noastra fiind Rosneft (22,4%), Petronas (16%) si Petrobras (22,7%). Petrom scoate titei la 17-20 de dolari pe baril, in vreme ce in Rusia 'aurul negru' este extras la 3 dolari pe baril. Compania spune insa ca aceste comparatii nu sunt relevante decat in masura in care companiile respective au modele de afaceri similare. 'Procesul de moder­ni­zare care s-a derulat la nivelul com­pa­niei a transformat Petrom dintr-o companie cu pierderi, datorii si fara fonduri pentru investitii in cel mai mare contributor la bugetul de stat, cel mai mare angajator privat, cel mai mare investitor din segmentul energetic. Contributia Petrom la bugetul de stat in ultimii sase ani si ju­ma­tate de la privatizare se ridica la peste 10 miliarde de euro, iar in­vestitiile in aceeasi perioada s-au ridicat la circa 7 miliar­de de euro', spun reprezen­tan­tii Petrom. Astfel, compania a re­in­ceput sa acorde dividende, din care OMV a incasat 1,9 miliarde de lei, iar sta­tul, 1,2 miliarde de lei.

Compania mai spune ca redeventele sale nu au o valoare fixa. 'Redeventa reprezinta o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase. Aceasta cota variaza de la 3,5% la 13,5%, in functie de productivitatea zacamantului, respectiv pentru zacaminte cu o productivitate mica se aplica o cota procentua­la mica, iar aceasta cota creste proportional cu productivitatea zaca­ma­n­­tului', arata reprezentantii Petrom in raspunsul primit. Petrom omi­te insa sa mentioneze ca nivelul redeventelor nu poate fi crescut timp de zece ani, pana in 2014.

Raportul Comisiei senatoriale pentru anche­ta­rea privatizarii Petrom, rea­lizat in 2007, conchidea ca rede­ventele pla­tite sunt prea mici. 'Cu simple rede­ven­te de 4%-5%, chiar daca auto­ritatile le maresc la 5%-6%, tot degeaba e. Se ajunge si la cote de 50% in statele arabe. Ni­meni nu ne-a obli­gat sa dam o data cu Petrom si re­zervele. Trebuia sa le dam cu impartire de productie. Nu-i de vina Petrom. Noi le-am dat compania cu mana noastra si acum ne legam la cap', a declarat analistul Ilie Serbanescu. Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Na­tio­nale de Resurse Mine­rale (ANRM), spune ca nu se poate compara randamentul unui zaca­mant din statele arabe, in care un singur camp face cat toata productia Romaniei.

×
Subiecte în articol: economia