x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom şI Complexurile Turceni şI Rovinari vor primi jumătate din certificatele de carbon pe 2013-2019

Petrom şI Complexurile Turceni şI Rovinari vor primi jumătate din certificatele de carbon pe 2013-2019

de Daniel Ionaşcu    |    14 Sep 2011   •   16:26

Companiile romanesti din energie ar putea primi 75 de milioane de certificate emisii de carbon in perioada 2013-2019, dintre care aproape jumatate urmand a fi obtinute de catre OMV si Complexurile Energetice Turceni si Rovinari.

Ministerul Economiei va solicita certificatele autoritatilor de reglementare din Uniunea Europeana inainte de termenul limita de 30 septembrie si a inceput deja consultari publice privind propunerea de a aloca certificatele evaluate la 894 milioane de euro, la preturile actuale, potrivit datelor institutiei puse la dispozitia Bloomberg.
“Sectorul energetic din Romania beneficiaza de acest program al UE, in conditiile in care furnizorii de energie vor putea sa investeasca in infrastructura, in loc sa plateasca certificatele', a explicat institutia.

Tarile din estul si centrul Europei, intre care Romania, Cehia si Polonia, au obtinut in 2008 o exceptare de la o reglementare UE care prevede ca producatorii de energie trebuie sa isi cumpere toate certificatele de dioxid de carbon.
Exceptarea permite companiilor de utilitati sa obtina gratuit, din 2013, certificate echivalente cu 70% din emisiile medii anuale din intervalul 2005-2007, legate de productia nationala de electricitate si datele referitoare la consum. Conditia este ca tara noastra sa propuna si un plan de investitii de mediu.

Proportia va scadea anual, astfel incat din 2020 companiile energetice vor fi obligate sa cumpere de pe piata toate certificatele necesare.
Petrom va obtine 10,3 milioane de certificate gratuite pentru centrala pe gaze de la Brazi, in intervalul 2013-2019, potrivit ministerului. Centralele de stat pe baza de carbune de la Turceni si Rovinari vor primi pentru aceeasi perioada 11,8 milioane de certificate, respectiv 11,6 milioane.

Romania a pierdut recent dreptul de a mai comercializa certificatele de emisii alocate prin protocolul de la Kyoto din cauza unor nereguli legate de monitorizarea si verificarea efectiva a emisiilor. Daca le vindeam in 2009, am fi obtinut pe ele 3 miliarde de dolari, iar la preturile de acum ar face 1,5 miliarde de dolari. Un certificat este echivalentul permisiei de la a emite o tona de dioxid de carbon in atmosfera.

×