x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata - 2006: evaluari de 9 milioane de euro

Piata - 2006: evaluari de 9 milioane de euro

13 Sep 2006   •   00:00

Piata evaluarilor din Romania va creste anul acesta cu 50%, pana la 9 milioane de euro, estimeaza Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Piata evaluarilor din Romania va creste anul acesta cu 50%, pana la 9 milioane de euro, estimeaza Adrian Crivii (foto), directorul general al companiei de evaluare Darian. Numarul clientilor care apeleaza la societatile de evaluare este in continua crestere. Evolutia spectaculoasa se bazeaza pe dezvoltarea sectorului imobiliar, dar si pe fuziunea burselor. "Cresterea segmentului de evaluari a fost puternic influentata de numarul mare de delistari de la bursa de la inceputul anului. De asemenea, cresterea pietei de creditare a dus la dezvoltarea evaluarilor de proprietati imobiliare", a explicat Crivii. In primele sase luni din 2006, compania de evaluare Darian a avut 4.200 de clienti, cam cati a avut tot anul trecut. Mai mult, pana la sfarsitul anului, conducerea companiei estimeaza ca numarul clientilor o sa ajunga la 9.000. Cifra de afaceri a companiei este de 2,5 ori mai mare decat cea inregistrata in perioada similara a anului trecut, ajungand la 3,5 milioane de lei noi.

VALOARE. La stabilirea valorii unui imobil se tine cont de foarte multi factori. Principalii sunt poluarea, zgomotul, reabilitarea termica, preturile terenurilor in zona respectiva, accesul la utilitati si infrastructura. "Pretul de 1.000-1.200 de euro pe metru patrat in Romania este cam mult, insa pe piata se intalneste cererea cu oferta. Daca sunt clienti care ofera aceasta suma, inseamna ca merge", a declarat Adrian Vascu, consultant. "Evaluatorul estimeaza valoarea, nu pretul", a spus Adrian Crivii. El a mai spus ca de anul viitor, cand intra in vigoare noul Cod Fiscal, valoarea imobilelor va fi majorata o data cu impozitele in crestere.

INTEGRARE. De la 1 ianuarie 2007, data integrarii, piata evaluatorilor se va tria si vor ramane numai cei care au studii solide in domeniu. Mai mult, de la 1 ianuarie 2007 intra in vigoare Basel II, prin care bancile isi externalizeaza serviciul de evaluare. "Este recomandat ca evaluatorul sa fie independent si sa poata da o valoare reala", a explicat Adrian Crivii.

×
Subiecte în articol: economic