Piaţa berii a scăzut anul trecut cu 8,6% faţă de 2013, pentru al doilea an consecutiv, pe fondul presiunii fiscale, potrivit Asociaţiei Berarii României, care speră la o revigorare a consumului dacă va fi adoptat noul Cod Fiscal care stabileşte o reducere a accizei. Volumul pieţii berii a atins doar 14,9 milioane de hectolitri în 2014, în scădere cu 8,6% faţă de cel înregistrat în 2013. Astfel, nivelul consumului pe cap de locuitor a coborât la 74 de litri în 2014, de la 81 de litri, în anul anterior şi de la 99 litri în 2008, potrivit datelor Asociaţiei.
“După doi ani consecutivi de contracţie accentuată a consumului având ca principală cauză presiunea fiscală, piaţa berii are nevoie de o gură de oxigen. (...) Sperăm într-o revigorare a consumului după reducerea accizei prevăzută în proiectul de Cod Fiscal, la minimul european. (...) Pe fondul contracţiei consumului, pierderile la bugetul de stat din TVA şi alte taxe aferente producţiei de bere au depăşit veniturile din acciză”, a declarat preşedintele Berarii României, Lucian Ghinea.
În 2013, statul român încasa venituri cu 4% mai mici de pe piaţa berii, ca urmare a creşterii accizei, în condiţiile unui nivel zero de evaziune fiscală în producţia de bere. În 2014 istoria s-a repetat, veniturile încasate la bugetul de stat din acciză, TVA şi alte taxe aferente producţiei de bere provenite doar de la membrii Asociaţiei au scăzut cu 22 milioane de euro.
Industria în cifre
“Salut proiectul noului Cod Fiscal propus de Guvern. Este un document care reflectă o corectă înţelegere a realităţilor din economie şi, mai mult, identifică soluţia opririi declinului pieţei berii: stabilirea accizei la bere la minimul european”, a declarat Lucian Ghinea. Sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piaţa băuturilor alcoolice, iar jumătate din preţul unei beri îl reprezintă în prezent taxele.
Cu zero evaziune fiscală pe lanţul de producţie, 69.700 locuri de muncă create pentru români şi un nivel înalt al valorii adăugate, industria berii continuă să aibă o contribuţie importantă la economia României. Contracţia pieţei de bere din 2014 a condus la o scădere cu 2 milioane de euro a bugetelor investite de berari, acestea totalizând 60 milioane de euro.
“Această scădere o putem traduce cu 6.000 de locuri de muncă mai puţin în industrie, achiziţii de materii prime mai mici cu 5,6 milioane euro, 6 milioane euro încasări mai mici la bugetul statului”, a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarii României.
La nivelul producătorilor din asociaţie, numărul angajaţilor s-a redus cu 300 anul trecut, ajungând la 3.700.
Exporturile au scăzut anul trecut cu 0,05 milioane hectolitri, la 0,45 milioane hl, iar importurile s-au redus cu 0,09 milioane hectolutri, la 0,45 milioane hl.